Het tweede album van de Noorse band rondom Thomas Dybdahl is een enerverende rit vol funky, soulvolle en en jazzy indiepop, veelal lichtvoetig en swingend, maar niet ontdaan van een melancholische snik.

De Noorse zanger Thomas Dybdahl levert ettelijke topplaten af, maar buiten zijn geboortegrond wil 's mans ster niet écht rijzen naar grotere successen. Voor Dybdahl geen massale adoratie zoals die Damien Rice en Patrick Watson ten deel valt. Hij geldt als Geheimtipp voor wie zijn singersongwriters graag van warme, huiselijke gloed voorzien hoort. Dybdahls pop tussen de beide Buckleys, Jasper Steverlinck en John Martyn is immers prima haardvuur-en-wijntje-materiaal; knuffelrock voor gevorderden.

In meer uitbundig vaarwater houdt The National Bank zich op: een supergroep waarin Dybdahl in een vrijage verstrengeld is geraakt met onder andere leden van Jaga Jazzist. Vier jaar geleden als gelegenheidsproject geformeerd, werd ook The National Bank weinig verrassend een doorslaand verkoopsucces in Noorwegen. Wederom liet bijval vanuit de rest van de wereld lichtelijk te wensen over.

Daarin mag Come On Over to the Other Side verandering brengen. De tweede langspeler is een enerverende rit vol funky, soulvolle en en jazzy indiepop, veelal lichtvoetig en swingend, maar niet ontdaan van een melancholische snik. Dybdahl draait zijn hand niet om voor vocale acrobatiek - die ten langen leste ietwat vermoeiend wordt, net als de door zijn bandmakkers opgetrokken dichtgeplamuurde muur vol productionele foefjes en gezwollen arrangementen. Less is more is een adagium dat voor The National Bank duidelijk niet opgaat.

Zo goed als elk nummer baadt in een zwoel en weelderig tapijt van zachtmoedige melodie, pompende groove en hook na hook, al waagt The National Bank zich ook met verve aan kleine ballads. Neigend naar Radiohead - zónder ooit door te bijten en veelal in het straatje van Phoenix, Air of het latere Zita Swoon - zónder de Vlaamse gekte, is Come On Over to the Other Side een fraai staaltje hoogpolige knuffelrock en loungepop dat menig voorspel van een aalgladde soundtrack voorziet. Klaar om harten overal ter wereld sneller te doen kloppen én te verwarmen.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The National Bank vind je bij KindaMuzik.