Op zijn nieuwste album lijkt The Orb terug bij af. De tripmeester keert op The Dream terug naar de ambient chill-outs van de jaren negentig.

Op zijn nieuwste album lijkt The Orb terug bij af. De tripmeester keert op The Dream terug naar de ambient chill-outs van de jaren negentig. Waar paddenstoelenthee, zachte kussens en wierook zorgen voor de perfecte omstandigheden voor de trippy technodub van Alex Paterson en Youth.

Die laatste stapt na de eerste twee albums A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From the Centre of the Ultraworld (1991) en U.F.Orb (1992) uit de groep om vervolgens een succesvol producer te worden van onder andere The Verve, de Infadels en Guns n' Roses. Een paar albums later houdt ook gitarist, hippie en alchemist Steve Hillage het voor gezien en concentreert zich op zijn eigen project System 7.

The Orb pruttelt daarna albums in z'n eentje voort, met wisselend resultaat. Al zijn z'n recente dansvloerproducties voor het Duitse minimal technolabel Kompakt beslist de moeite.

Op The Dream keren niet alleen oude vrienden Hillage en Youth terug, ook het hallucinerende geluid van de begintijd is weer in volle glorie hersteld. Welkom in 'The Future Academy of Noise, Rhythm and Gardening', zoals de 47-jarige Paterson zijn hernieuwde ruimteschip heeft gedoopt.

Enige verschil met de begintijd is, dat je dit keer iets minder ver van de dansvloer wegdrijft. Op een nummer als 'Katskills' klinken zelfs voorzichtig dubstepinvloeden door. Maar verder is het zwemmen in een zee van gesamplede televisiefragmenten, in walvisvet gemarineerde gitaarakkoorden en zachtjes voorbijglijdende baslijnen.

Dat Paterson daarbij het basismateriaal van zijn eigen hitsingle 'Blue Room' samplet, is hem vergeven. Want om eerlijk te zijn is deze droom-cd van een stel oude technohippies perfect hangmattenvoer voor ondergaande zonmomenten, ergens langs de Thaise stranden.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Orb vind je bij KindaMuzik.