Breng een aantal catchy singles uit, zorg voor een hype en kom vervolgens met een debuut waarop de singles worden omlijst door anonieme vullers. Menig Brits bandje hanteert die aanpak tegenwoordig.

Wat dat betreft kan een groot aantal groepen van het eiland een voorbeeld nemen aan het Oxfordse kwintet Foals, dat op dit gebied voor heel wat verademing zorgt. Ook zij kwamen met de catchy singles, maar besloten ze vervolgens te schrappen voor de tracklist van het debuutalbum Antidote.

Eigenzinnig

Zelf zien de bandleden het probleem niet. Die nummers zijn immers al eens uitgebracht, bovendien is het de bedoeling dat ze in het geheel van het album passen, verdedigden zij zich onlangs. Dat maakt meteen duidelijk dat het hier een apart, gedurfd en eigenzinnig gezelschap betreft.

Die drie woorden omschrijven Foals dan ook het beste. Want de band laat zich niet snel in een hokje plaatsen. Springerige artrock met tegendraadse melodieën die bij vlagen zweverig aandoet.

Landschap

Foals leeft zich uit in een muzikaal landschap waar je ook de jongens van Battles, Klaxons en Bloc Party (met wie de band onlangs tourde) tegenkomt. Maar ook invloeden van Gang of Four en Talking Heads zijn nooit ver weg. Een voor een verpakt in een groot aantal pakkende songs. Nummers als 'Cassius', 'Red Sock Pugie' en 'Two Steps, Twice' zouden zomaar eens de voetjes van de vloer kunnen krijgen op de aankomende zomerfestivals.

Naast het danswerk weet Foals op de juiste momenten balans te vinden door even wat gas terug te nemen. En dat maakt van Antidote een zeer aangenaam debuut, waarop je de eerder uitgebrachte singles geen moment mist.

Potentie

Tijdens de meest recente editie van London Calling was Foals al een van de grote smaakmakers. En ook op plaat toont de band nu aan over een hoop potentie te beschikken.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Foals vind je bij KindaMuzik.