Orakelend en spectaculair? Dat kan je als MGMT zijnde gerust stellen van je eigen debuutplaat.

Bandleden Ben Goldwasser en Andrew VanWyngarden - live worden ze uitgebreid tot een vijftal - maken al net zo'n briljante mengelmoes van geluiden als de collega's van Yeasayer, met wie ze onlangs nog een Amerikaanse tournee deden als dubbele headliner. En dat moet absoluut een verheffende combinatie zijn geweest.

Oracular Spectacular is namelijk ook alweer zo'n waanzinnige plaat uit de New Yorkse borough Brooklyn, net als de eersteling van Yeasayer. Recht uit het hart van dé multiculturele keuken op het muzikale wereldtoneel. Want ook MGMT stopt deze schijf vol psychedelisch geknutsel, fabuleus frommelwerk en doet een greep uit de culturele grabbelton.

Geen wonder dus dat de band die voorheen als The Management door het leven ging, uitblinkt in nummers die richting extase en hypnose bewegen. De hoog boven de muziek uittorenende vocalen dragen ook een stevig steentje bij aan dat naar eigen zeggen soms hallucinerende effect. Met een paar vleugjes van een muzikaal verleden laat MGMT zodoende al echo's van de toekomst weerklinken.

Is het cynisme, of is het realisme? In elk geval zetten ook de teksten aan tot enige overpeinzingen over wat we nu eigenlijk willen in dit leven. Neem 'Time To Pretend' ter harte, en overdenk de regels: "This is our decision to live fast and die young / We've got the vision, now let's have some fun / Yeah, it's overwhelming, but what can we do? / Get jobs in offices and wake up for the morning commute?" Wil je de kick van het rocksterrenbestaan, of toch maar gewoon een veilige kantoorbaan?

Maar uiteindelijk is muziek vaak ook een manier om te vluchten uit het verantwoordelijkheidsgevoel, om even die soms grauwe dagelijkse werkelijkheid te ontstijgen. En dat is nou net wat Oracular Spectacular met je doet; even die tijdelijke transitie naar de verheffende extase van een parallel universum. Dit is de muziek van de toekomst, jongens. Dit is zó 2008.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van MGMT vind je bij KindaMuzik.