Het rekensommetje jongen + meisje + gitaar is in muzikale kringen dé formule voor succes.

The White Stripes vullen er inmiddels stadions mee en een band als The Raveonettes plukt er ook de vruchten van.

Het werkt ook prima voor The Kills, die bestaan uit de Engelse gitarist Jamie 'Hotel' Hince, de Amerikaans Alison 'VV' Mosshart en een land- en geslachtsloze drumcomputer.

Seks
Wat The Kills van de andere jongen-meisjeduo's onderscheidt is met één woord te benoemen: seks. Of liever gezegd, de spanning die daarbij hoort.

Want de rauwe, minimale rock die het tweetal nu al drie platen op rij aflevert staat er bol van: zweterige, seksuele spanning die je gezicht vuurrood doet aanlopen van opwinding. Op zijn derde plaat Midnight Boom neemt de band voorzichtig afstand van de rauwe garagerock en doet pogingen om het poppad te bewandelen.

Melodieuzer en toegankelijker
Het betekent echter niet dat The Kills opeens het braafste duo van de klas zijn geworden. Wel is hun geluidspalet een stukje diverser en melodieuzer dan voorheen. Met behulp van Spank Rockproducer Armani XXXchange worden hiphopelementen als beats en scratches op een opvallend natuurlijke wijze aan het uitgebeende rockgeluid toegevoegd.

Ook in nummers waarin wel rechttoe rechtaan gerockt wordt, klinkt de band melodieuzer en toegankelijker. Of het nu de harde rock van 'Hook and Line' is of de zweterige en hoekige pop van 'U.R.A. Fever', The Kills brengen hun muziek met de vaart en grimmigheid die hen eigen is.

Het geilste duo in muziekland
Mosshart en Hince doen iets leuks op deze derde plaat: erin slagen zichzelf te vernieuwen en toch als zichzelf te blijven klinken. Want de rauwe rock mag dan iets meer poppy klinken, The Kills blijven hoe dan ook het rauwe, onaangepaste en naar zweterige seks ruikende stelletje rebellen.

Voor de kwaliteit maakt de vernieuwingsdrang ook niets uit. The Kills vormen verreweg het geilste duo in muziekland en Midnight Boom is opwindend op elk vlak.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Kills vind je bij KindaMuzik.