Wat goed is komt snel. Zelfs als dat helemaal van de andere kant van deze planeet moet komen.

Drie meiden en twee jochies van de Australische Oostkust. Stuk voor stuk tieners gewapend met een gezonde portie branie en bovenal een dosis aanstekelijke en Fruitellazoete popliedjes.

Wie zijn ze?
Een piepjong en uitermate energiek kwintet dat vanuit het verre Gold Coast (Queensland, Australië) aanstekelijkheden richting Europa katapulteert. De band wordt gevormd in een wanhoopspoging om bij de bandjescompetitie op school een doos donuts te winnen. En dat alles terwijl de pubers elkaar kort daarvoor nog slechts oppervlakkig kenden.

Na twee weken fanatiek oefenen blijkt er zich tussen de twee jongens en drie meiden chemie te ontwikkelen en wordt als in een heuse Hollywoodfilm de doos donuts in de wacht gesleept. Ten overstaan van slechts vijftien toeschouwers, dat dan weer wel. Maar het kan supersnel gaan, zo blijkt.

Na de zelfgemaakte ep Cement, Cement, een serie shows en wat doe-het-zelf promotiewerk, worden de jongelingen opgepikt door Virgin/EMI voor Australië en Nieuw-Zeeland, en door het Brille-label voor het Verenigd Koninkrijk. In april van het vorige jaar mogen ze al even ruiken aan het tourwerk in Engeland.

Wat doen ze?
De überhip geklede Aussies spelen muziek alsof hun leven er vanaf hangt, met een volle scheepslading onbevangenheid en een megadosis zoetstof richting de hersenen. Dit alles in een punky stijl die doet denken aan Be Your Own Pet, Yeah Yeah Yeahs en zelfs de maffe drukte van Deerhoof. Met een ongekende zomerse vrolijkheid in de bol. Want je weet het, Down Under is zonneschijn alomtegenwoordig!

Wat maakt ze zo goed?
Allereerst de heerlijk opgefokte stem van zangeres Amandah Wilkinson. Een schreeuwerig spervuur aan woorden komt moeiteloos uit haar jeugdige strot. En daarnaast de bijpassende muzikale fonteintjes in allerlei felle kleuren. De begeleidende gitaren en synthesizers spuiten alle windrichtingen uit en opzwepende drumpartijen doen de rest.

Wanneer je gewoon een liedje over pingpong zó springerig, aanstekelijk en fel kunt laten klinken dan moet de kolder wel in de kop gaan zitten. En moet het onschuldige spelletje tafeltennis escaleren in een heel ander soort samenspel.


Video: Operator Please - Just A Song About Ping Pong

En de toekomst?
De leeftijd om lustig aan de pints (of de breezers) te gaan hebben ze nog niet eens, maar dat weerhield ze er niet van al een eerste tour richting Engeland te hebben gemaakt. Hun drukke en enorm catchy single 'Just A Song About Ping Pong' speelde vorig jaar met regelmaat op het Britse MTV2 en was plaat van de week op BBC 6 Music.

In de maanden juli en augustus vorig jaar speelde Operator Please in het voorprogramma van de Ozzie tour van zowel Kaiser Chiefs als Maxïmo Park. Als klap op de razendsnelle vuurpijl stonden ze vorig jaar op het befaamde Leeds & Reading Festival in Engeland. En dat terwijl er alleen nog maar een ep lag.

Wanneer we wagen te geloven dat wat goed is snel komt, kon deze catchy komeet met het aanstaande album Yes Yes Vindictive (releasedatum 17 maart) wel eens heel snel op het Europese vasteland inslaan. Zeker nu een Europese tour via onder meer Brussel, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht aanstaande is. Wees dus gewaarschuwd!

Meer audio/video, concertdata en recensies van Operator Please vind je bij KindaMuzik.