Band of Horses is in no time uitgegroeid tot een grote band. De bezetting telt inmiddels zes man en de status van de groep met twee platen op haar naam groeit snel. Paradiso was dan ook stijf uitverkocht zaterdag 1 maart, zoals de meeste shows van de band in Amerika en Europa.

Opvallend veel kids in de zaal die hip en houthakkershemden smaakvol combineren.

De musicerende baarden uit South Carolina (voorheen Seattle) doen weinig nieuws. Ze bewandelen het pad dat Built to Spill en My Morning Jacket hebben geëffend en spelen melancholische rocksongs die breed uitwaaieren en flink galmen. De bijzondere kwaliteit van Band of Horses is de door merg en been gaande, priemend hoge stem van bandleider Ben Bridwell.

Band of Horses trekt live een stevige gitaarmuur op. En dan valt plotseling het liedje stil en speelt de groep een subtielere melodie die Bridwell aangrijpt voor een ontroerende zanglijn. Als hij in 'Ode to LRC' zo'n gaatje in de song vindt en uit zijn tenen "The world is such a wonderful place" zingt, huilt Paradiso mee.

Dit nummer legt wel het dilemma bloot waar de groep live mee kampt: recht doen aan de subtiele details van een liedje temidden van de galmende decibellen en het hotseknotsende drumwerk van Creighton Barret. Dat laatste is niet echt goed voor de ontroering. Het duurt tot aan de toegiften voordat iemand op het idee komt om Barrets gebonk beter weg te mixen.

De zaal eet toch wel uit de hand van Bridwell, die strooit met supersongs als 'No One's Gonna Love You' en het luid bejubelde 'The Funeral'. Hij is de enige op het podium met iets van uitstraling. En dan is er die geweldige stem, die ook fraai kleurt met de tweede stem van toetsenist Ryan Monroe.

Het is in vijf kwartier gedaan. Covers van J.J. Cale en Creedence Clearwater Revival en een toegift met een uitzinnig 'The General Specific' hebben de revue gepasseerd. Als de roadies de snoeren al staan op te rollen, komt Bridwell nog eenmaal terug om van zijn triomf te genieten. En zowaar, de gehalveerde groep swingt ineens in het Morphine-achtige 'Our Swords'.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Band Of Horses vind je bij KindaMuzik.