Op het London Callingfestival van november 2007 was het speelkwartier van het zevental jonkies waaruit Los Campesinos! (inclusief uitroepteken) bestaat één van de sensaties. Daarom is het zo vreemd niet dat men nu reikhalzend uitkijkt naar debuutplaat Hold on Now, Youngster… Niet uit Torremolinos, maar gewoon uit Cardiff.

Vrolijk en vlot is de plaat vanaf het allereerste moment. Samenzang en samenzijn, dat is zo ongeveer waar de kracht van deze jongeren uit Wales ligt. Voor de exotische tint nemen ze het woordenboek ter hand, en vernoemen ze zichzelf naar het Spaanse woord voor 'de boeren'.

Spaanse pepers en sangria
Nuchter, introvert en ietwat lomp? Nee, integendeel! Eerder spontaan, losbandig en een hilarische gekte. Belle & Sebastian op basis van Spaanse pepers en een sloot sangria.

Nummers als 'You! Me! Dancing!' en 'The International Tweexcore Underground' zijn al vooruitgesnelde hitjes, mede dankzij het machtige fenomeen MySpace.

Maar ook de overige nummers op deze plaat -getooid met vaak even bizarre als ellenlange songtitels - kunnen volop de strijd aan voor de indiepophits van 2008.

De hele plaat barst van de energie, waarbij het lieflijk hoge stemmetje van Aleksandra Campesinos de stem van zanger Gareth Campesinos regelmatig ondersteunt. Je ziet het aan de namen, het gezelschap is één grote en gezellige rock-'n-rollfamilie die gezamenlijk zorgt voor een wonderlijke en verblijdende kakofonie aan geluiden.

Fijne gekte
Met Hold on Now, Youngster… bewijst Los Campesinos! dan ook gewoon te kunnen wat al bekend is: een zaal helemaal op stoom brengen en volop in beweging krijgen.

Wat is dit toch weer een fijne gekte. Heerlijk onbekommerd en ongecompliceerd. Is dit de volgende Britse sensatie? Oogsten deze jonge boeren dit jaar één van dé indiehits met deze extraverte cocktail vol stijlen? Het zou zomaar kunnen! Inderdaad, ook met uitroepteken.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Los Campesinos vind je bij KindaMuzik.