Wat doe je op het moment dat je als Nederlandse hiphopproducer met vrijwel alle belangrijke nationale acts van jouw genre hebt gewerkt? Juist, je kijkt verder dan Nederland.

De samenwerking tussen de enerzijds gerenommeerde Hollandse beatbakker Kubus en anderzijds de van top tot teen getatoeëerde Engelsman Bang Bang ontstond aldus. Het in 2007 verschenen Learning Curve werd positief ontvangen, maar deed internationaal gezien geen stof opwaaien. Opvolger Pie + Mash moet Kubus en Bang Bang wel over de grens bekend maken.

Bloedserieus
Om dat doel te realiseren pakt het duo flink uit. Pie + Mash is een dubbelaar met eenendertig tracks. Bang Bang rapt bloedserieus en heeft steevast een boodschap in zijn teksten.

Zo zegt hij dat we wel van zwarten moeten houden, of dat kinderen de schuld krijgen van dingen waar juist volwassenen verantwoordelijk voor zijn. Serieuze en zware thema's dus.

Kubus' beats zijn onveranderd en bestaan nog steeds uit in drukke synthesizergeluiden ondergedompelde hiphopdrums. Een kritische kanttekening moet helaas worden gemaakt: de scheidingslijn tussen ongepolijst en onafgewerkt is onduidelijker dan ooit. Verfrissend minimalisme is er wederom bij de Zwollenaar, maar de producties klinken soms net ietwat te kaal, of de drums een fractie te hol.

Lange zit
Dat is ook niet zo gek als je zoveel producties verzorgt. Maar waarom dan zo'n lange zit, vraag je je als luisteraar af. Want het duo geeft de indruk met elkaar hun muzikale wederhelft gevonden te hebben. Dat zou dan toch een betere plaat op moeten leveren dan Pie + Mash uiteindelijk is geworden?

Het geheel heeft namelijk iets onbevredigends. Bang Bangs vaak uitstekend beredeneerde meningen over maatschappelijk relevante onderwerpen zijn geslaagd, maar rappend laat de Engelsman het her en der afweten. Hij klinkt als een dichter die gedichten voorleest. Best verfrissend, maar niet gedurende eenendertig tracks achter elkaar.

Wisselvallig
Kubus laat nog steeds zien één van de meest eigenzinnige en interessante hiphopproducers uit Nederland te zijn, maar weet zijn terrein niet verder uit te breiden.

Dat zorgt ervoor dat Pie + Mash een wisselvallig album is, waar meer in had gezeten. Om internationaal door te breken hebben Kubus en Bang Bang nog wat te leren.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Kubus & BangBang vind je bij KindaMuzik.