Ga er maar even goed voor zitten, want dit wordt een pittige rit. Zo is het eigenlijk altijd als er een nieuw album van Autechre verschijnt.

Sean Booth en Rob Brown van de firma Moeilijk en Extreem zijn al jaren hofleveranciers van de liefhebbers van wiskundige sommetjes vermomd als electro.

Freaky shit
De knisperbrigade ziet ze als godenzonen, maar wie zijn dansmuziek wat minder serieus neemt, snapt helemaal niets van de freaky shit op de albums die Autechre al jaren in gestaag tempo uitbrengt.

Quaristice zal de twee kampen geen millimeter dichter bij elkaar brengen. Veelal razend moeilijke ritmes, vrijwel uitsluitend synthetische (of hevig bewerkte) geluiden en nauwelijks melodie. Het duo is inmiddels de koning als het op sampling aankomt. Wat dat betreft valt er veel te genieten.

Niet vernieuwend, toch uniek
Maar je moet er als luisteraar wel de tijd voor willen nemen, want pas na vele luisterbeurten kom je enigszins tot de kern van Quaristice. Of althans, dat hoop je dan.

Paradoxaal genoeg is Autechre anno 2008 absoluut niet vernieuwend meer. Quaristice klinkt niet radicaal anders dan Confield, Draft 7.30 of Untilted. Toch zijn ze uniek. En dat mag je best koesteren.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Autechre vind je bij KindaMuzik.