Het is verbazingwekkend dat I Am Kloot, na aanvankelijk door NME als aanvoerder van de zogenaamde 'new acoustic movement' gehyped te zijn, na drie albums nog steeds geen groots commercieel succes heeft weten te behalen.

Met hun laatste album laten de heren namelijk horen dat ze het nog steeds kunnen: rechtstreeks de ziel bereiken met melancholische, zoetzure liedjes met weerhaken.

Op Play Moolah Rouge doet I Am Kloot precies wat de naam doet vermoeden. Het drietal uit Manchester heeft een uitstekende live reputatie en legt dat gevoel nu op plaat vast. Met de gebroeders McLeon -die hen bij optredens al begeleidden op lapsteel en toetsen- dook men de Moolah Rouge-studio in om alles live in te spelen.

Rauwer en voller
Het resultaat klinkt rauwer en voller dan ooit en vormt zo een logisch vervolg op Gods & Monsters. Bramwell zingt met schurende stem zijn wonderschone, hartverscheurende liedjes over de liefde, het leven en de wereld. De huilende lapsteel en de toetsen -soms bijna klassiek, soms als een overstuurd rockorgeltje klinkend- geven het geheel extra cachet.

Waar op Gods & Monsters excellente songs nog afgewisseld werden met relatief zwakkere exemplaren, is de kwaliteit hier meer constant. Wellicht omdat een aantal liedjes al ruim een jaar live gespeeld wordt en zo heeft kunnen rijpen. Een prachtig voorbeeld hiervan is 'Suddenly Strange'. Over de getergde zang van Bramwell wordt een bombastische riff uitgerold, wat resulteert in een juweeltje van ruwe schoonheid.

Bittere romantiek
Een liedje als 'One Man Brawl' laat zien dat ook de donkere en gekwelde poëtische teksten zijn gebleven: "Where I sleep at night, the creatures crawl / And I get caught up in a one man brawl". Op andere momenten schijnt weer het voorzichtige optimisme en tegen-wil-en-dank geloof in de liefde dat liedjes als 'From Your Favourite Sky' kenmerkte door.

I Am Kloot klinkt uiteindelijk vooral nog heel erg als I Am Kloot en daar is niets mis mee. Mis de kans dus niet om de baardige drummer, de kettingrokende bassist en de bittere romanticus aan het werk te zien in de duistere zaaltjes waar deze muziek thuishoort.

Meer audio/video, concertdata en recensies van I Am Kloot vind je bij KindaMuzik.