Je ben je niet vies van Afrikaanse en Caribische invloeden in krokante Amerikaanse indiepop? Dan zouden de lekker in de gehoorgang schietende nummers van Vampire Weekend zomaar eens de lente in je hoofd aan het rollen kunnen brengen.

Wie zijn ze?
Het kwartet bestaat uit zanger/gitarist Ezra Koenig, drummer Chris Tomson, bassist Chris Baio en toetsenist Rostam Batmanglij. Een verzameling muzikanten van uiteenlopende komaf dus. De vier bollebozen leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan Columbia University in Manhattan. De bandnaam ontlenen ze aan een obscure horrorfilm. Na het afronden van hun studie begonnen ze debuutalbum Vampire Weekend in elkaar te schroeven.

Wat doen ze?
Ze noemen zichzelf deskundigen in Cape Cod Kwassa Kwassa, Upper West Side Soweto en Oxford Comma Riddim. Ingenieuze indiepop met een kenmerkende Afrikaanse tint, een snufje reggae en een vleugje jaren zestig. Stuiterend, energiek, vrolijk, fruitig en smakelijk. Een buitengewoon interculturele uitwisseling derhalve. Een beetje als een eenvoudiger toegankelijke variant op Yeasayer of TV on the Radio, of een Amerikaanse bewerking van de olijke rock van The Coral.

Wat maakt ze zo goed?
De ongekende frisheid en het volstrekt organisch klinkende geheel. Nergens doet de muzikale clash tussen culturen namelijk geforceerd aan. Sterker nog, deze smeltkroes toont de onderling versterking die culturen elkaar bieden kunnen. Wellicht is deze plaat daarmee dé ultieme tip om de waterstofperoxideheld uit Venlo te overtuigen zijn veelbesproken film toch vooral maar aan te passen in de richting van culturele krachtenbundeling? Om vervolgens samen ritmisch voorwaarts te bewegen op deze dansbare indiepop.


Video: Vampire Weekend - Mansard Roof

En de toekomst?
De sterren staan gunstig voor dit viertal. Via de blogs is de hype reeds overgeslagen naar de diverse - eveneens enthousiaste - muziekmedia. Een debuutplaat ligt bovendien intussen in de winkels, Vampire Weekend getiteld. Zouden de heren festivaldirecteuren in gedachten de goedgevulde weides ook al uitgelaten zien dansen op deze intercontinentale smeltkroes? Met deze ongekende opgewektheid kan geen festival nog stuk. Om over integratieprojecten nog maar helemaal te zwijgen.

Meer audio/video, concertdata en recensies van Vampire Weekend vind je bij KindaMuzik.