'Bitch, we have a problem'. Zelden wist de naam van een tour de huidige situatie van een band zo goed te illusteren als bij Korn. In Amsterdam wordt pijnlijk duidelijk wat er tegenwoordig allemaal aan scheelt bij de Californische metalformatie.

Na eerder vertrek van gitarist Head en drummer David Silveria, gaf ook tweede gitarist Munky kort voor de tour aan Korn (voorlopig) te verlaten. Uit de originele line-up zijn alleen zanger Jonathan Davis en bassist Fieldy overgebleven, die in het gezelschap van vijf anonieme huurlingen aantreden.

Natuurlijk weet een band met dergelijke status begenadigde muzikanten om zich heen te verzamelen, maar een echte eenheid ontstaat geen moment.

Bevlogenheid

Muzikaal weet het alleen bij vlagen te pakken. Zoals bijvoorbeeld bij de evergreens 'Got the Life' en 'Here To Stay', waar even de bevlogenheid van het oude Korn terugkeert.

Wanneer de Amerikanen daarna overschakelen op zwakke recente songs, leveren ze het bewijs dat ze hun beste tijd hebben gehad. Niets ten afdoende aan de muzikanten. Aan inzet ligt het duidelijk niet, maar het komt geen moment écht uit de verf.

Inpakken

Ook vocaal is het een nét-niet-gevalletje. De stem van de kortademige Davis mist tegenwoordig gewoonweg het vermogen om nog een groot publiek te kunnen inpakken. De veelvuldige assistentie van achtergrondzanger/percussionist Kalen Chase hierbij ten spijt.

Al snel roept het associaties op met de situatie van de huidige Guns N' Roses. Twee overgebleven originele leden samen met een groep muzikanten die geen moment het bandgevoel weten te creëren. Aangevoerd door een frontman die in zijn gehele performance geen schim is van wat hij ooit was.

Lichtshow

Het enige dat dan ook echt weet te imponeren is de tot in de puntjes verzorgde licht- en lasershow, die niet zou misstaan bij een optreden van Tool.

Het geloof in eigen kunnen en het feit dat Davis en Co. onverstoord doorgaan (met vrijwel ieder jaar een albumrelease en aansluitende tour) is lovenswaardig. Het vele bedanken van de aanwezige 'old school fans' zonder wie de band niet meer zou bestaan, maakt dan ook duidelijk dat Davis niet zonder het applaus kan.

Toch zou hij er goed aan doen om na deze tour bij zichzelf te rade te gaan. Ze kunnen nog zo hevig spartelen, het is een kwestie van tijd dat ook de kapiteins van de nu-metal met het zinkende schip ten onder zullen gaan.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Korn vind je bij KindaMuzik.