The Hives; dat zijn die vijf Zweedse knulletjes die al sinds hun debuutplaat Barely Legal heel hard roepen dat ze de beste band van de wereld zijn. Maar eigenlijk zijn ze heel schattig.

Garagepunk
Onder al dat geschreeuw zitten natuurlijk lieve, verlegen en hoogst onzekere jochies. The Hives doen je wat dat betreft een beetje aan je kleine broertje denken, dat heel hard roept dat hij later minister-president wordt.

Natuurlijk, de garagepunk van hitje 'Main Offender' was leuk, evenals het nummer 'Hate To Say I Told You So'. Dat, in combinatie met die vermakelijke bravoure, maakte de Zweden tot een succesnummer op de festivalweides in Europa. Het punt is dat The Hives an sich best leuk muziek maken, maar dat er van enige variatie of afwisseling tot nu toe nauwelijks sprake was.

Onderscheid
Daarom is de hulp ingeroepen van übercoole hiphopper Pharell Williams. Aan hem de eer om het vastgeroeste bandgeluid maar eens te updaten.

En het moet gezegd worden, de eerste drie nummers klinken best aardig. Je hoort meezingbare garagerock, met de vertrouwde whoohoo-koortjes en rammende powerchords, nu ook met synths.

Maar dan wordt het rap minder. Want hoewel Williams behoorlijk geslaagde pogingen doet om het geluid hip en dansbaar te maken, valt het niveau van de afzonderlijke liedjes smerig tegen. Er is namelijk niets dat de Zweden nog onderscheidt van de 101 andere bandjes die catchy en dansbare rock maken.

Gelikte productie
Pharells karakteristieke geluid en de schmierende zang van Pelle Almqvist maken 'T.H.E.H.I.V.E.S' weliswaar tot een leuke, gedurfde discostamper en ook de instant meezingbare rock van 'Tick Tick Boom' is nog heel best te pruimen. Maar dat zijn de weinige momenten die je geïnteresseerd doen opkijken.

Want de wat gemakzuchtig geschreven liedjes en de wel heel gelikte productie maken The Black and White Album tot iets wat het ene oor in en het andere oor weer uit gaat.

The Hives zijn lief en schattig als je kleine broertje, maar muzikaal niet relevant en volstrekt inwisselbaar.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Hives vind je bij KindaMuzik.