De vlijmscherpe popliedjes op debuutalbum Matinée bewijzen dat de uitdrukking Jack of all trades, master of none niet van toepassing is op déze Jack. Wat we dan wél van deze Britse popster in wording moeten denken? Jack Peñate licht zichzelf toe in zeven stappen.

Jack Peñate is een liefhebber van speelse dansjes op het podium.
"Ja, dat is er een beetje ingeslopen, hoe precies weet ik ook niet. Ik ben op dit moment aardig goed in vorm, haha! Oefenen? Nee, dat hoeft niet, het zijn geen fucking Justin Timberlake-moves die ik maak. Buiten het podium doe ik het alleen om meer energie te krijgen."

"Op jonge leeftijd, rond mijn achtste, heeft de graffitiartiest Banksy me leren dansen. Dat denk ik tenminste, maar voor hetzelfde geld was het iemand anders met diezelfde naam. Meestal oefende ik echter gewoon in mijn slaapkamer, al springend op mijn bed."

Jack Peñate is fan van de oude klassieken en heeft ze aan de universiteit bestudeerd.
"Ik hou ervan die verhalen te lezen en te bestuderen. Ze hebben mijn geest beïnvloed, maar in mijn muziek is die liefde niet direct hoorbaar. Die klassieke verhalen zijn erg direct, en de emoties die door de schrijvers werden beschreven zijn fantastisch. Zij maakten werken die nu nog steeds belangrijk zijn."

"Het zijn fundamentele verhalen, die alles en iedereen raken. Een verhaal als de Odyssee gaat over ons allemaal. Dat wil ik met mijn muziek ook bereiken: verhalen vertellen waar iedereen zichzelf in kan herkennen."

Jack Peñate is jong en naïef, maar niet té jong en naïef.
"Ken je dat nummer van Mobb Deep, waarin de zin 'I'm only nineteen but my mind is older' voorkomt? Ik voel me precies als de hoofdpersoon van dat nummer. Mijn muziek heeft de leeftijd van een twaalfjarige, mijn geest is 28 en mijn lichaam is 23."

Lachend: "Ik ben een goede mix, vind je niet? Ik weet dat ik talent heb, maar ik ben er nog lang niet. Hoe ik mijn doel moet bereiken weet ik niet precies. Daar ken ik mezelf niet eens goed genoeg voor. Het is niet erg dat het me nu nog niet lukt, dat is juist prachtig. Mijn jeugdigheid maakt mijn muziek juist beter. Maar toch, ik ben er dus nog lang niet, ik moet fucking alles nog leren! De lijst is eindeloos. Daarom hou ik ook zo van de klassieken. Ze laten je inzien dat we binnen afzienbare tijd vergeten zullen zijn. Ze plaatsen alles in perspectief."

Jack Peñate is de kleinzoon van schrijver en dichter Mervyn Peake.
"Ik denk dat ik altijd zenuwachtig ben geweest voor het moment waarop ik met dat feit zou worden geconfronteerd. Ik wil graag in zijn voetsporen treden, maar ook op eigen benen staan. Ik zal zijn schrijfstijl niet gaan overnemen hoor, ik wil mezelf blijven. Ik hoop dat hij van mijn muziek zou houden. Het enige waar ik zeker over ben, is dat mijn muziek eerlijk is. Niemand kan dat ontkennen en daar zou hij respect voor hebben, denk ik."

Jack Peñate is geboren in Londen, maar heeft naast Engels, ook Spaans, Chinees en Iers bloed.
"Dat hoor je terug in mijn muziek, die mix. Ik hou van verschillende stijlen en gevoelens. Zo ben ik er niet de persoon naar om alleen naar bands als Interpol en Joy Division te luisteren en daar genoegen mee te nemen. Ik wil me niet tot bepaalde gebieden beperken. Ik zeg altijd: ik ben Engels, maar een deel van me is niet hier. Mijn exotische gedeelte heb ik alleen nog niet ontdekt, haha!"

Jack Peñate is een eigentijdse hippie. Ja, echt.
"Mijn muziek is aanstootgevend, juist door het feit dat het niet aanstootgevend is. Maar ik heb nooit een rebel willen zijn. We leven tegenwoordig in een agressieve tijd. Eigenlijk vind ik dat we moeten zeggen: 'Dat punkgedoe is voorbij. The Clash en The Sex Pistols deden het, maar het is niet leuk meer.' We moeten vooruit nu."

"Daarom wil ik het hippiedom nieuw leven inblazen. Ik voel me onderdeel van de flowerpowergeneratie. Niet helemaal - ik ben ook een realist - maar ik geloof wel in zorgzaamheid en liefde geven aan andere mensen."


Video: Jack Penate - Second, Minute or Hour

Jack Peñate is niet alleen aan het rennen in videoclips, maar ook tijdens interviews.
"Waarom ik zo aan het hijgen ben? Ik ben net een paar trappen op gerend. Waarom? Daar had ik zin in."

"Eigenlijk ben ik altijd aan het rennen; lopen vind ik echt verschrikkelijk saai. Dat is de rusteloosheid die ik in me heb, en die zit ook in mijn muziek. Misschien dat het weggaat als ik ouder word."

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Jack Peñate vind je bij KindaMuzik.