Appa wil meer dan muziek maken

Met debuutalbum Straatfilosoof wil rapper Appa niet zomaar een album uitbrengen. Het doel is niets minder dan het ontketenen van een revolutie. “Daarmee bedoel ik niet dat iedereen letterlijk met wapens de straten op gaat, maar een mentaliteitsverandering.”

Het rappen begon eigenlijk als een grap met wat vrienden. Maar eenmaal achter slot en grendel merkte Appa de therapeutische werking van teksten over serieuze zaken. Sindsdien neemt hij het rappen bloedserieus. Met vriendengroep THC hield Appa het niet lang vol. Zakelijke en persoonlijke onenigheden waren de oorzaak, maar hierover praat de 24-jarige Amsterdammer zo min mogelijk.

Het antwoord op de vraag hoe vaak hij THC’s nieuwe album Puur en Onversneden heeft geluisterd zegt eigenlijk al genoeg over de verstoorde verstandhouding. “Twee of drie nummers heb ik voorbij horen komen, meer niet.”

Vrij zijn

Maar Appa heeft geen spijt van het gebeuren. Het heeft hem gemaakt tot wat hij nu is. En wat hij is, dat staat centraal op Straatfilosoof. “Het album begint bij het begin, bij mijn vader als gastarbeider, en eindigt bij wat ik nu ben. En alles daar tussenin.” Appa bereikte al veel mensen met de twee mixtapes die hij de afgelopen jaren uitbracht, maar met dit album wil hij nog een stapje verder gaan. “Alles is next level. De beats, mixes, mastering: alles is verbeterd ten opzichte van de mixtapes. Dus ook het netwerk.”

Dat verklaart ook meteen Appa's keuze om zijn eigen platenlabel op te zetten en een licentie overeenkomst met TopNotch, Nederlands grootste hiphoplabel, te sluiten. "Met dit label bereik ik veel meer mensen. Ik ben mijn eigen platenbaas en kan 100% vrij zijn, in wat dat ik doe, zeg en uitbreng."

Politiek

En van die vrijheid maakt Appa graag gebruik. Dat leverde eerder dit jaar een incident op met Geert Wilders.

Ook op Straatfilosoof speelt de politiek een hoofdrolrol. “Op het album staat geen enkele brag & boast-track; je hoort me op geen enkele track zeggen dat ik de beste rapper ben. Het is honderd procent persoonlijk en heel maatschappelijk betrokken.”

Bewust maken

Appa is niet iemand die provoceert om het provoceren. Hij is het simpelweg niet eens met de huidige gang van zaken. “Het gaat helemaal de verkeerde kant op. Teveel straatjongeren zitten tegenwoordig aan de drank en drugs. Als je gaat praten over filosofie of politiek, dan weet niemand waar je het over hebt. Ik wil mensen meer bewust maken van dit soort zaken.”

Dat is heel mooi, maar is die doelstelling ook reëel? “Ik denk het wel. Ik krijg soms mailtjes binnen van mensen die door mijn muziek heel anders tegen de zaken aankijken en van iets negatiefs iets positiefs hebben gemaakt. Dan vind ik toch dat ik wat heb bereikt.”

Boeken

“Voor de albumtitel zijn twee redenen. Ik hou van filosoferen en praten over bepaalde zaken. De andere reden is een oud Belgisch boek van Piet van Aken. Daarin wordt een straatfilosoof omschreven als iemand van wie men denkt dat hij geen talent heeft, terwijl hij in werkelijkheid meer talent heeft dan welke schrijver ook. Toen ik dat las raakte het me direct.”

Kennis is macht, daarom leest Appa als hij tijd heeft graag boeken. “Socrates en Plato heb ik gelezen en nu ben ik bezig met Het zijn net mensen van Joris Luyendijk.”

Zelf luistert Appa het meest naar Immortal Technique en Dead Prez, die evenals hijzelf bekend staan om hun maatschappijkritische teksten.

Video: Appa & Naffer - Schuif Aan de Kant

Ali. B

Moet elke muzikant dan een boodschap hebben? “Nee, maar je moet je verantwoordelijkheid kennen. Artiesten als Ali B. verkopen de stem van onze generatie aan degenen die ons stemloos willen hebben. Dan ben je als artiest niet goed bezig.”

“Op Straatfilosoof vertel ik mensen wie ik ben, en op volgende albums bouw ik daarop verder. En er is meer dan muziek alleen. Ik zie mezelf na vijf albums wel stoppen, en me bijvoorbeeld focussen op films.” En een boek? “Zeker, daar ben ik al mee bezig. Alles wat ik meemaak schrijf ik op.”

Respect
Maar laten we niet op de feiten vooruit lopen. Appa heeft tot nu toe slechts twee mixtapes uitgebracht, die hem bovendien geen cent hebben opgeleverd. “Dat geeft niet. Sommige dingen zijn veel waardevoller dan materiële zaken. Zet mij naast een willekeurige rapper uit Nederland en ik krijg meer respect. Heel belangrijk, want dan geloven mensen wat ik doe. Pas dan kan ik wat veranderen.”

Want daar draait het om. De jeugd moet het juiste pad op, zich interesseren voor de wereld om hen heen en de drank en drugs met rust laten.

Appa heeft er vertrouwen in. “Ik denk dat dit album een sneeuwbaleffect gaat creëren. Het is oprecht en voor mij en veel anderen autobiografisch. Straatfilosoof moet voor daadwerkelijke verandering gaan zorgen. Nu word ik telkens afgekapt als ik met Balkenende wil discussiëren. Maar het is een kwestie van tijd. Op een dag kunnen ze niet meer om me heen.”

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Appa vind je bij KindaMuzik.

Tip de redactie