Jay-Z - American Gangster

Analoog aan de film heeft Jay-Z een album uitgebracht onder de titel American Gangster. Ook op het album wordt een verhaal verteld over een jonge kansloze in New York, die zich via hosselen een oneindig imperium aanmeet.

De hoofdpersoon in de film Frank Lucas, vertolkt door Denzel Washington, vergaart deze faam via drugshandel. De hoofdpersoon op het album Jay-Z, vertolkt door Shawn Carter, begint eveneens in de drugs, maar eindigt als platenbaas van formaat.

Superfly

Enigszins uit rancune (Jay-Z had graag zelf de hoofdrol gespeeld in de film), heeft hij het album er in een paar maanden uit geramd. Om aan te tonen dat híj, de Jay to the Z, eigenlijk als enige boy from the hood zich daadwerkelijk kan inleven in deze rol, hoe cool Denzel ook mag zijn. Vandaar dat het tiende studioalbum van Jay-Z is verworden tot de ongeautoriseerde soundtrack van de film.

Het album is zo een moderne versie van de Superfly- (of Shaft-) soundtrack. Het rept over de achterbuurten van New York in de jaren zeventig, toen krakende en aanstekelijke funksoul door de speakers klonk.

Bewezen formule

In die geest is nagenoeg elk nummer op American Gangster voorzien van bombastische blazers en strijkers en steken Marvin en Curtis hun snoet even om het hoekje. Of, zoals Jay-Z het zelf zegt: "Black superhero music right here baby!"

Jay-Z borduurt verder op zijn bewezen formule. American Gangster is daarom nooit vernieuwend, maar zal ongetwijfeld ook met platina omlijst worden.

Goede hiphop?

Het blijft op zijn minst raar dat Diddy, Just Blaze en Pharrell even naar de studio worden gesommeerd om in soulfunk gedrenkte producties af te leveren, waarover hij zijn levensverhaal (lees: American Dream) uitsmeert en binnen een paar maanden een kraker van een album aflevert.

Als het echt zo simpel is om goede hiphop te maken, waarom is hij dan één van de weinige die het ook echt doet? En in hoeverre zegt dit iets over de hiphop van nu? Of is Jay-Z daadwerkelijk het genie, dat hij in nagenoeg elk nummer claimt te zijn? Wie het weet, mag het zeggen.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Jay-Z vind je bij KindaMuzik.

Tip de redactie