
Je kind mag vanaf 2024 twee achternamen hebben: die van beide ouders
De conservatieve partijen stemden dinsdag tegen het gebruik van beide achternamen, maar een meerderheid van de Eerste Kamer was voor. En dus hebben toekomstige ouders die een kindje verwachten nóg iets om over na te denken.
Zo zit het: jij als biologische moeder heet Mosselman en je geregistreerde partner of echtgenoot heet Molenaar. Vanaf 1 januari hoef je niet meer tussen die twee namen te kiezen, maar kan jouw baby beide achternamen krijgen. Je hebt dan voor de baby, stel dat we hem Karel noemen, de volgende opties:
- Karel Mosselman
- Karel Molenaar
- Karel Mosselman Molenaar
- Karel Molenaar Mosselman
Je mag ook zelf bepalen of daar een koppelteken tussen komt of niet. Heb je zelf al een dubbele naam, bijvoorbeeld Roosegaarde-Bisschop? Vanaf 2024 worden deze dubbele namen beschouwd als één naam. Je kind zou dan de naam Karel Molenaar Roosegaarde-Bisschop kunnen krijgen.
D66 diende het wetsvoorstel in na een petitie die ruim vijftienduizend keer is ondertekend, zegt een woordvoerder van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Naar dat signaal is geluisterd. Het idee is meer keuzemogelijkheden, meer gelijkheid tussen man en vrouw en de namen van beide ouders doorgeven. In brieven van burgers werd ook de kans op een scheiding genoemd, zegt een woordvoerder van het ministerie. Zo zijn na een scheiding de namen van beide ouders vertegenwoordigd in die van hun kind.
Wil je je kind met terugwerkende kracht twee namen geven? Dat kan als diegene na 2016 is geboren. Kies je bij je eerste kind voor een combinatie van beide achternamen, dan geldt die ook voor je andere kinderen.
92 procent heeft achternaam van vader
Je hoeft als ouder niet te kiezen. Als je niets kiest, is er de vangnetnorm. Die bepaalt dat kinderen de achternaam krijgen van hun vader of duomoeder als de ouders getrouwd zijn of als partners geregistreerd zijn.
Zijn ouders niet getrouwd, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Maar daar wordt toch niet vaak voor gekozen: 92 procent van de kinderen in Nederland heeft de achternaam van de vader. Daar doen beide ouders actief hun best voor: ze moeten dat vastleggen bij het gemeentehuis.
Namen optellen stopt na drie generaties
Hoe bont kun je het maken? Karel Mosselman Molenaar die een kind met bijvoorbeeld Ina Mast krijgt, kan haar Laura Mosselman Molenaar Mast noemen, omdat Mosselman Molenaar als één naam wordt beschouwd. Daarna stopt het: de derde generatie kan geen drievoudige naam doorgeven. Laura kan Mast of Mosselman Molenaar doorgeven aan haar kind.
Je kunt niet blijven plussen met namen. Het is dan ook de verwachting dat dit niet gaat gebeuren, zegt Weerwind. Het idee is je eigen identiteit en dus jouw naam terugzien in die van je kind, niet een onmogelijk paspoort creëren dat het je kind lastig maakt.
Het lijkt niet waarschijnlijk dat er massaal van deze nieuwe optie gebruik zal worden gemaakt. Op dit moment kiest de overgrote meerderheid van de biologische moeders voor de achternaam van de vader. Sinds 1998 is het mogelijk om de achternaam van de moeder door te geven.
Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat kinderen per direct twee achternamen konden meekrijgen. Dat kan echter pas vanaf 1 januari 2024, wanneer de wet officieel ingaat.