Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Getest: Dit is het beste autostoeltje met Isofix voor baby's én peuters

Wat is het beste autostoeltje met Isofix-bevestiging voor baby's en peuters? En welk stoeltje heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
Door Consumentenbond

Binnen Nederland moeten kinderen tot 135 centimeter lang (ongeveer negen jaar oud) in de auto in een autostoeltje zitten. Daarom zijn autostoeltjes er in verschillende soorten en maten. Je hebt babystoeltjes, peuterstoeltjes en kinderstoeltjes. Maar er zijn ook modellen die bijvoorbeeld voor zowel baby's als peuters geschikt zijn en je dus langer kunt gebruiken.

De Consumentenbond test verschillende soorten autostoeltjes op onder meer veiligheid en gebruiksgemak. De test van de Consumentenbond is uitgebreider dan de wettelijke toelatingstest. In totaal zijn meer dan 195 autostoeltjes getest die redelijk tot goed verkrijgbaar zijn.

De stoeltjes in de categorie baby-peuterstoeltjes kun je lang gebruiken. Ze zijn geschikt voor kinderen tot zo'n vier jaar oud. Deze stoeltjes hebben geen draagbeugel om het stoeltje met kind en al in en uit de auto te halen.

Bij de 25 geteste baby-peuterstoeltjes met Isofix-bevestiging komt een stoeltje van Joie als Beste uit de Test. Door de gunstige prijs is dit stoeltje tegelijk ook de Beste Koop. Een stoeltje van Maxi-Cosi scoort ook goed en is een interessant alternatief.

Beste uit de Test én Beste Koop: Joie i-Spin Safe

De Joie valt op doordat je het stoeltje alleen achteruitkijkend (het kind zit dan met de rug naar de rijrichting) kunt gebruiken. De meeste stoeltjes in deze categorie kun je zowel achteruitkijkend als vooruitkijkend gebruiken.

De bescherming die het stoeltje bij botsingen biedt, is zeer goed. En hij is makkelijk in het gebruik. Zo is het handig dat je het stoeltje zijwaarts kunt draaien, zodat je je kind er makkelijk in kunt zetten of uit kunt halen. Het vastgespen werkt ook eenvoudig. De stoelhoes kun je eraf halen en mag in de wasmachine.

Het stoeltje zelf biedt veel comfort voor je kind. De zitpositie is goed en je kind heeft voldoende ruimte.

Er zijn ook enkele minpunten. Het stoeltje is erg zwaar en groot en neemt behoorlijk wat ruimte in beslag op de achterbank. Vastzetten in de auto gaat wat lastig. Je kind heeft wat beperkt zicht naar buiten en de ondersteuning bij de benen zou iets beter kunnen.

Alternatief: Maxi-Cosi Mica Pro Eco i-Size

Het grootste verschil met de Joie is dat dit stoeltje zowel vooruitkijkend als achteruitkijkend kan worden gebruikt. Verder scoort de Joie iets beter op veiligheid en gebruiksgemak. Maar verder verschillen de stoeltjes weinig van elkaar.

De bescherming die dit stoeltje biedt is goed. Het gebruiksgemak is ook goed. Net als bij de Joie kun je dit stoeltje zijwaarts draaien bij het erin zetten en eruit halen van je kind.

Vastgespen van je kind gaat eenvoudig. De stoelhoes kan eraf en mag in de wasmachine. Het stoeltje is ook comfortabel voor je kind en biedt een goede beenondersteuning.

Maar net als bij de Joie heeft ook dit model enkele nadelen. Je kunt het stoeltje iets minder stevig vastzetten aan de autostoel. Ook is het stoeltje vrij zwaar en werkt het vastzetten wat lastig. Je kind heeft, net als bij de Joie, wat beperkt zicht naar buiten. En als laatste is het eraf halen en erop zetten van de stoelhoes een lastig klusje.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.

Aanbevolen artikelen