Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kind in autostoeltje

Getest: Dit is het beste autostoeltje met Isofix voor peuters

Wat is het beste autostoeltje met Isofix-bevestiging voor peuters? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
Door: Consumentenbond

Kinderen tot 135 centimeter (dat is ongeveer negen jaar oud) zijn in Nederland verplicht in een autostoeltje te zitten als ze in de auto reizen. Er zijn verschillende soorten stoeltjes: babystoeltjes, peuterstoeltjes en kinderstoeltjes.

Je kiest het juiste type op basis van gewicht of lengte van je kind. Er zijn exemplaren met een gordelbevestiging en met Isofix-bevestiging.

De Consumentenbond test autostoeltjes in verschillende soorten en maten op onder meer veiligheid en gebruiksgemak. De Consumentenbond-test is uitgebreider dan de wettelijke toelatingstest. Er zijn totaal 195 autostoeltjes getest die op dit moment online verkrijgbaar zijn.

De categorie peuterstoeltjes is geschikt voor de meeste kinderen van ongeveer negen maanden tot drie à vier jaar oud. Bij de zeventien geteste peuterstoeltjes met Isofix-bevestiging komt een stoeltje van Cybex als Beste uit de Test. Een stoeltje van Joie is Beste Koop.

Beste uit de Test: Cybex Anoris T i-Size

De Cybex Anoris T i-Size is een erg duur stoeltje. De veiligheidsscore ligt op het niveau van achteruitkijkende peuterzitjes. Dit is uitzonderlijk voor stoeltjes die de andere kant opkijken. Hiermee is het een prima alternatief als je geen achteruitkijkend zitje kunt of wilt plaatsen.

De Anoris T i-Size is geschikt voor kinderen vanaf vijftien maanden (en minimaal 76 cm) tot ongeveer zes jaar (115 cm). Hoewel aan de zware kant, is de Cybex toch makkelijk in gebruik. Wel zul je hem met z'n 12 kilo niet heel regelmatig uit de auto willen halen. Dit exemplaar neemt bovendien best wat ruimte in.

Maar wie daarmee kan leven, heeft een prima en veilig peuterstoeltje aan de Cybex Anoris T i-Size. Een kind in dit peuterstoeltje zit comfortabel, want het is een tamelijk ruim stoeltje. In een doorsnee peuterstoeltje kun je je kind meenemen tot het ongeveer 1 meter groot is (105 cm). De Anoris kun je langer gebruiken (115 cm, tot ongeveer zes jaar).

Beste Koop: Joie i-Spin 360 E

Dit peuterstoeltje van Joie i-Spin haalt een wat lager testresultaat, maar is een stuk goedkoper dan de Cybex. Het biedt een goede bescherming bij een frontale botsing en een zeer goede bescherming bij een botsing van opzij.

Dit stoeltje gebruik je eerst achteruitkijkend. Als je kind ouder is, draai je het stoeltje en is het vooruitkijkend te gebruiken.

Hoewel je kind veel ruimte heeft in de Joie i-Spin 360 E, blijkt de beenondersteuning niet ideaal. Bovendien is het uitzicht beperkt. Daarnaast is dit stoeltje met bijna 14 kilo nog zwaarder dan de Cybex die Beste uit de Test is.

Daar staat tegenover dat het reinigen van de Joie i-Spin 360 E weer makkelijker gaat, omdat de stoelhoes eenvoudig is te verwijderen. Die hoes kun je wassen in de wasmachine.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.

Aanbevolen artikelen