De Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet ook zwangere vrouwen jaarlijks een griepprik aan te bieden. Met de griepprik worden pasgeborenen beschermd tegen ernstige complicaties door de griep. Daarbij hebben de aanstaande moeders zelf ook baat bij de prik, aldus het adviesorgaan.

Pasgeborenen lopen bij griep een risico op ademhalingsproblemen en ziekenhuisopname. Door zwangere vrouwen vanaf 22 weken een griepprik te geven, worden de pasgeborenen beschermd in de eerste zes maanden van hun leven. Zij kunnen namelijk zelf niet worden gevaccineerd tegen de griep.

Bij kinderen ouder dan zes maanden wordt het risico dat griep met zich meebrengt relatief klein. Daarom ziet de Gezondheidsraad geen aanleiding om ook deze kinderen een griepprik aan te bieden.

De Gezondheidsraad was gevraagd advies uit te brengen over de huidige 'griepprikgroepen'. Dat zijn de mensen die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Dat waren onder anderen zestigplussers en personen met bepaalde medische aandoeningen.

Waarom de griepprik ieder jaar opnieuw moet worden uitgevonden
111
Waarom de griepprik ieder jaar opnieuw moet worden uitgevonden

Ook andere risicogroepen toegevoegd aan prikgroep

De Gezondheidsraad adviseert daarnaast mensen met morbide obesitas, dementie en implanteerbare gehoorapparaten aan die groepen toe te voegen. Mensen met dergelijk overgewicht hebben een grotere kans om aan griep te overlijden of op de intensive care te belanden. Bij mensen met zogeheten cochleaire implantaten kan de griep leiden tot een acute middenoorontsteking en een hersenvliesontsteking. Dementie is eveneens een risicofactor bij grieppatiënten.

Ook mensen met een verstandelijke beperking die niet in een zorginstelling wonen en de gezinsleden en huisgenoten van mensen die een groot risico lopen, moeten volgens de Gezondheidsraad voor de griepprik in aanmerking komen. Het adviesorgaan voegt verder mensen die door een coronabesmetting ernstige schade aan hun longen hebben opgelopen aan de groep toe.

Nog geen uitnodiging voor extra groepen, prik halen wel mogelijk

De meeste mensen krijgen hun griepprik tussen half oktober en eind november. Vanwege de korte termijn waarop de uitnodigingen verstuurd moeten worden, krijgen de toegevoegde groepen niet dit jaar al een uitnodiging. Mochten zij zich wel willen beschermen, dan kunnen ze zich bij de huisarts melden, laat demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis maandag weten.

Het RIVM heeft dit jaar honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar. Dat zijn er voldoende om ook de mensen uit de genoemde groepen te kunnen vaccineren, aldus Blokhuis.