De campingboeken slaan je om de oren met mooie campingbestemmingen. Plaatjes met groenrijke bossen op de achtergrond, of een helderblauwe zee op de voorgrond.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij stelde een top 5 kampeerlanden voor je samen. En vertellen je waarom juist dit land. Succes met kiezen welk land bij jou past.

1. Kroatië

Frankrijk, Spanje en Italië waren jarenlang veruit de populairste vakantielanden onder de kampeerders. Maar ze domineren niet langer de toplijst. Kroatië wint namelijk ook terrein op dit gebied!

De natuur is schitterend: je vindt er bergen, meren in het achterland en de prachtige zee. Er is heerst een zonnig en droog klimaat en de bevolking is gastvrij. En ze hebben tal van campings en diverse prijsklassen op de mooiste locatie. Dit alles maakt Kroatië (en met name Istrië) tot de perfecte Europese kampeerbestemming.

2. Frankrijk

Hoewel andere Europese landen, zoals Kroatië, steeds meer terrein winnen op campinggebied blijft Frankrijk een van de populairste kampeerlanden. En dit komt met name door de afstand vanaf Nederland. Met kinderen & caravan is het namelijk niet altijd even fijn om helemaal naar de Spaanse Costa's te rijden. Frankrijk is relatief dichtbij.

Daarbij kan iedere kampeerder in Frankrijk zijn ideale plekje vinden. Voor de één is dat op een boerenerf, de ander vindt het naast een château. Er zijn mogelijkheden te over! Ook glampingliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Frankrijk.

3. Italië

De Adriatische kust en de vele meren (zoals het Gardameer) maken Italië met name in de zomer tot een van de populairste kampeerbestemmingen van Europa. Ideaal met de kinderen, maar Italië biedt meer. Italië is bijvoorbeeld koploper op het gebied van agricampings. Hier kampeer je als het ware bij de boer. Leuk voor de kinderen, want op veel campings mogen de kids helpen bij bijvoorbeeld het voeren van de beestjes.

Een andere mogelijkheid zijn de stadscampings die men heeft in Italië. Deze campings liggen vaak even buiten de bekende plaatsen (zoals Rome en Florence) en zijn een leuke en goedkope manier om de wereldsteden te ontdekken. Verwacht niet teveel luxe: de campings zijn er op ingespeeld dat je de hele dag in de stad bent en er alleen maar komt om te slapen.

4. Zweden

Rust, ruimte en een overweldigende natuur: heel verrassend is het niet dat steeds meer kampeerders de weg naar Zweden weten te vinden. De populariteit is met name te danken aan het feit dat je in Zweden (en de rest van Scandinavië) nog ‘wild’ mag kamperen. Gewoon langs de kant van een meertje, of bij een strand. Net waar jij het leuk vindt. Kamperen geeft je al vrijheid, maar op deze manier helemaal.

Wil je liever wel op een camping verblijven? De meeste campings in Zweden ligging direct aan een meer of zee. Ze bieden vaak tal van activiteiten aan, waardoor je de natuur nog beter ervaart. Denk hierbij aan elandensafari's, kanoën, paardrijden en vissen.

5. Spanje

Sinds jaar en dag zijn de Spaanse Costa's elk jaar verzekerd van veel Nederlandse kampeerders. Hier hebben de Nederlanders wel een goed weer-garantie en dus rijden ze er graag een eindje voor. Kinderen vermaken zich opperbest aan de goudgele stranden die vaak direct aan de campings liggen.

Wil je liever een keer in een ander deel van Spanje kamperen? De Spaanse regio Navarra biedt een mix van geschiedenis, cultuur en natuur. Het is een rustige en afwisselende streek die is verbonden met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en is mede daarom een kampeerbestemming bij uitstek.