BRUSSEL - De Europese Commissie noemt het hoopgevend dat CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66 overeenstemming hebben bereikt over een begrotingsplan.

''Het is bemoedigend te zien dat de meeste politieke partijen de noodzaak inzien om de Nederlandse begrotingssituatie op een duurzame manier aan te pakken'', aldus een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro).

De zegsman herhaalde dat begrotingsdiscipline niet door Brussel wordt opgelegd, maar door de lidstaten zelf werd afgesproken. ''Het is essentieel voor het belang van de Nederlanders.''

Nederland moet net als alle andere EU-lidstaten uiterlijk 30 april een begrotingspakket in Brussel inleveren. Volgens Europese afspraken moet het Nederlandse begrotingstekort in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent.

De commissie zal niet ingaan op de inhoud van de plannen. In de loop van mei zal de commissie het pakket beoordelen. Eind mei komt het dagelijks bestuur van de Europese Unie met aanbevelingen per land.

Alles over de kabinetscrisis op onze special

Vijf vragen over de begrotingsregels

Vijf vragen over de kabinetscrisis

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive