DEN HAAG - De SGP kan zich vinden in een groot deel van de bezuinigingen die VVD, CDA en PVV hadden bedacht tijdens het Catshuisberaad.

Maar de gezondheidszorg en vooral ontwikkelingshulp wil de kleinste christelijke partij meer ontzien. Dat heeft SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf woensdagavond laten weten in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat donderdag.

Als het aan de SGP ligt, hoeven mensen geen eigen bijdrage te betalen voor de medicijnen die zij nodig hebben. In plaats daarvan moet het eigen risico in de zorgverzekering voor iedereen omhoog.

Ook mag de korting op het ontwikkelingsbudget van 750 miljoen euro niet doorgaan, aldus de SGP. Daarnaast wil de partij minder bezuinigen op het passend onderwijs, de Wet werken naar vermogen, de griffierechten, de eigen bijdrage voor de GGZ en op Defensie.

Binnenhalen

Geld wil de SGP binnenhalen door te snijden in de subsidies voor kinderopvang, de dubbelverdienersbonus te schrappen en door een hogere belasting op alcohol.

De kinderbijslag en het kindgebonden budget moeten ongemoeid blijven en ook moet er 250 miljoen euro extra worden gereserveerd voor mensen met bijzondere bijstand, chronisch zieken en gehandicapten.