DEN HAAG - De SP wil volgend jaar 8 miljard euro bezuinigen en daarnaast 3 miljard euro investeren om de economie aan te jagen. SP-leider Emile Roemer zal dat donderdag in het bezuinigingsdebat in de Kamer voorstellen.

De besparing moet komen uit het snijden in de kosten voor het UWV door werkgevers mee te laten betalen aan de uitvoeringskosten van de WW.

Verder wil de SP snijden in het defensiebudget en de prestatiebeloning in het onderwijs schrappen.

Ook wordt een forse besparing gehaald door de premies voor de ziektekostenverzekering inkomensafhankelijk te maken. De zorgtoeslag kan in de plannen van de SP dan worden afgeschaft.

Investeren

De economie moet gestimuleerd worden door 3 miljard euro te investeren in vooral de bouw en het midden- en kleinbedrijf, aldus Roemer. ''We moeten volgend jaar slim besparen maar óók investeren zodat de economie uit het slop wordt getrokken'', aldus de SP-leider.

Hij wil verder de inkomsten van de overheid verhogen door een vergroening van het belastingstelsel, door een vermogens- en een bankenbelasting, maar ook door belastingconstructies van hedgefondsen om de winstbelasting te omzeilen, aan te pakken.

Passend onderwijs

De SP hoopt donderdag tijdens het debat over de begroting in één klap de bezuiniging op het passend onderwijs van tafel te krijgen. ''Deze bezuiniging van 300 miljoen staat al ingeboekt in de begroting van 2013 en verder en dat willen we ongedaan maken'', aldus Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP.

''Deze maatregel is zo omstreden, dat zelfs het CDA de bezuiniging al wilde halveren'', aldus Van Dijk, die hoopt een meerderheid in de wacht te slepen. ''De oppositie is in elk geval al tegen'', stelt hij.

Blijken

Of hij ook echt kan rekenen op de steun van het CDA zal nog moeten blijken. ''We gaan eerst naar de brief kijken en daarna zien we wel verder'', zei Kamerlid Kathleen Ferrier verwijzend naar het document dat Rutte opstelt om donderdag over te discussiëren met de Tweede Kamer.''In het Catshuisberaad was inderdaad de helft eraf, de angel was eruit.''

Passend onderwijs is voor leerlingen die in het reguliere onderwijs extra begeleiding nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld dyslectisch zijn of ADHD hebben. Onlangs protesteerden 50.000 medewerkers in het onderwijs in de Amsterdam Arena tegen deze maatregel.

Lees alles over de kabinetscrisis

Vijf vragen over de kabinetcrisis

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive