AMSTERDAM - Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman mag zijn nieuwe partij niet de Onafhankelijke Burgerpartij noemen.

Die naam lijkt te veel op die van de Burger Partij Amersfoort, zegt fractievoorzitter Hans van Wegen woensdag. "Wij stappen binnenkort naar de Kiesraad om bezwaar in te dienen", kondigt hij aan.

Brinkman heeft zijn huiswerk volgens Van Wegen niet goed gedaan. "Hij had eerst moeten checken of deze naam al gebruikt wordt voordat hij hem in Pauw & Witteman bekendmaakt. Wij bestaan al sinds 1998."

Kiesraad

De Kiesraad is volgens Van Wegen zeer streng in dit soort zaken. "Als hij bij de kiesraad een aanvraag indient om zijn partij de Onafhankelijke Burgerpartij te noemen, zal die worden afgewezen." Overigens denkt Van Wegen dat Brinkman het niet zo ver laat komen. "Zodra hij van ons bestaan hoort, zal hij denk ik een andere naam kiezen."

Van Wegen is niet van plan zelf contact met Brinkman op te nemen. "Ik ken hem alleen van de televisie. Ik zou ook niet weten hoe ik hem moet bereiken. We pakken dit gewoon op de normale manier aan."

Het is nog maar de vraag of de Kiesraad daadwerkelijk in zal grijpen. 'Burger Partij' kan ook als een algemene term worden opgevat die net als het woord vrijheid (gebruikt door PVV en VVD) niet door één partij kan worden geclaimd. "Het is uiteindelijk aan de Kiesraad om hier een oordeel over te vellen", besluit Van Wegen.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive