AMSTERDAM - Nu het Kabinet-Rutte is gevallen hoeft Nederland niet alles op alles te zetten om over een week een complete begroting te kunnen presenteren aan het Europees parlement. 

Dat zegt Europarlementariër Guy Verhofstad in het AD.

De Europese regels schrijven voor dat alle eurolanden voor 30 april hun begrotingsplannen voor 2013 overleggen. Om ook dan weer te kunnen voldoen aan de norm dat de begroting niet hoger is dan 3 procent moet er nog minimaal 9 miljard worden bezuinigd.

Verhofstadt laat echter weten dat Nederland niet in paniek hoeft te raken. "We verwachten een eerste schets, een voorontwerp van de begroting voor volgend jaar. Niet de simpele mededeling: wij gaan aan de 3-procentnorm voldoen en vertrouw ons maar. Dat is niet geloofwaardig."

"Er moeten wel serieuze plannen worden ingediend. Maar er hoeft niet met exacte bedragen worden aangegeven op welke posten wordt bezuinigd."

Mocht Nederland niet aan de norm voldoen, worden de teugels stapsgewijs iets aangehaald. "De Europese Commissie stelt in juni vast welke landen wel en welke landen niet aan de afspraken voldoen, Vergis u niet, Nederland is niet het enige land dat 30 april niet dreigt te halen. Ook Frankrijk is onzeker."

Waarschuwing

"In juni kan een land dan een waarschuwing krijgen: maak alsnog snel een begroting die eind dit jaar ook zal worden goedgekeurd door uw parlement", zegt Verhofstadt. "Vorig jaar overkwam dat België. Daar lag alles door de lange formatie stil. Pas eind 2011 is alsnog alles rondgekomen."

Verhofstadt ken geen rancune richting Nederland, waar vorig jaar soms met een glimlach naar de politieke crisis in België werd gekeken. "Absoluut niet. Ik ben wel verontwaardigd omdat Wilders Brussel de schuld geeft van de bezuinigingen. Dat heeft Europa mede op aandringen van Nederland zelf afgesproken."