De NPS werkt aan een tv-programma over sportgeschiedenis, dat misschien nog dit jaar van start gaat. Dat zei Ad van Liempt, hoofdredacteur van Andere Tijden, tijdens de presentatie van het eerste nummer van Tussenstand, journalistiek sportboek. Beschouw dat tv-programma maar als een mix van Holland Sport en Andere Tijden: goede journalistieke verhalen met onbekende beelden uit de sportgeschiedenis. Werktitel: Andere Tijden Sport

In de Jaap Eden Baan was donderdagmiddag de presentatie van Tussenstand. Zoals Van Liempt over dit nieuwe tijdschrift zei: “Er zit veel sportgeschiedenis in. Sportgeschiedenis komt er nogal bekaaid van af in ons land. Er is wel een groep liefhebbers, er is zelfs een hoogleraar in de sportgeschiedenis, maar tot veel meeslepende boeken heeft dat nog niet geleid - Wij Waren De Besten van Auke Kok uitgezonderd.

Tussenstand is dus ook een aanzet tot betere, intensievere beoefening van de geschiedschrijving van de Nederlandse sport. Wat ons betreft komt er trouwens ook een historisch sportprogramma op de Nederlandse televisie. Het plan voor Andere Tijden Sport ligt klaar en als de beslissers het willen kan het er binnen een half jaar zijn.”

Hoera-moment!

Erg goed nieuws dus: én een tijdschrift vol sportgeschiedenis en een tv-programma hierover in de steigers. Van Liempt greep zijn toespraak meteen aan voor een pleidooi voor slow journalism: “Een reactie op het sneller, simpeler en korter dat in dit tabloidtijdperk ook de sportjournalistiek bedreigt en uitholt.’

Hiermee sluit Van Liempt aan bij Volkskrant-journaliste Marije Randewijk, die vorig jaar een vergelijkbare klacht uitsprak: “De schrijvende journalisten hebben het moeilijk. Om in schaatstermen te spreken, we zijn van de 1000 meter teruggegaan naar de 500 meter, waar de 5000 meter het streven was.

In 500 woorden schrijf je geen verhaal, daarin stip je ten hoogste iets aan. Met 1000 woorden begint het ergens op te lijken. Maar wie 5000 ambieert, wordt op zijn redactie een hobbyist genoemd. Het hoeft geen roman te worden hoor!”

Het plan voor Andere Tijden Sport ligt dus klaar en als de beslissers het willen kan het er binnen een half jaar zijn. Wel, wij willen het in ieder geval!

Tussenstand is een uitgave van Uitgeverij 521 en ligt vanaf nu – hopelijk – in de winkels.