Zoek de overeenkomst bij de volgende namen: Piet Keijzer, Jan van der Hoorn, Jeen van den Berg, nog een Jan van der Hoorn, Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent. Simpel: het zijn alle nog levende winnaars van de Elfstedentocht vanaf 1940. Komende zondag zijn zij allen te zien op Nederland 2, maar ik heb ze nu al op één foto gevangen. Zondag worden ook onbekende beelden uitgezonden van de Elfstedentocht van 1917, dus van negentig jaar geleden.

Mensen die een hekel hebben aan de Elfstedentocht, krijgen een zware week. De NPS en de VPRO gaan helemaal los op de geschiedenis van de Elfstedentocht, met zondag De Avond van de Elfstedentocht op Nederland 2.

Tijdens de voorbereidingen hiervan zijn filmbeelden gevonden van de tocht uit 1917. Nog nooit zijn er oudere bewegende beelden gevonden van de Elfstedentocht. Hierop staat Coen de Koning, die twee keer de Elfstedentocht won: 1912 en 1917. Op de beelden poseert hij in Hindeloopen en schaatst daarna deze stad weer uit. En dat allemaal negentig jaar geleden!

In zijn herinneringen schreef de schaatser over zijn avonturen in Hindeloopen: ‘Bij de burgemeester stond een fotograaf met een filmapparaat en de burgemeester vroeg mij even voor hem te willen rijden. Ik heb hieraan voldaan, en toen ging ik op weg naar Stavoren.’

En juist die filmbeelden zijn, verstopt in een oude nitraatfilm van Willy Mullens, teruggevonden en worden zondag vertoond. In deze uitzending van De Avond van de Elfstedentocht spreken verder alle winnaars, zoals ik ze aan het begin introduceerde. Van de Elfstedentocht van 1954 zijn kleurenbeelden teruggevonden, net als van de legendarische tocht van 1963. Voor de eerste keer kunnen we Reinier Paping dus in het kleur zien schaatsen naar onsterfelijkheid.