Heb je de Elfstedentocht van 1985 geschaatst? En wil je die hele dag weer eens terugzien op tv? Wel, het complete verslag van die tocht - bijna dertien uur lang – wordt zaterdag 24 februari vanaf acht uur 's ochtends opnieuw uitgezonden op /Geschiedenis TV, het digitale themakanaal van de Publieke Omroep. De uitzending is onderdeel van het crossmediale project De Elfstedentocht Gaat Door! van NPS, VPRO en /Geschiedenis TV. Plak de ramen dicht en doe alsof het weer 1985 is.

Op 21 februari 1985 werd voor de eerste keer in 22 jaar een Elfstedentocht gereden. Na Reinier Paping in 1963 was er met Evert van Benthem eindelijk een nieuwe Elfstedenwinnaar. Wéér 22 jaar later wordt het complete verslag van 1985 opnieuw in zijn geheel uitgezonden.

Het was de grootste operatie van de Publieke Omroep tot op dat moment. Tussen vijf uur ’s ochtends en één uur ’s nachts stonden door heel Friesland camera’s en verslaggevers om het volksfeest op ijs vast te leggen. Omdat de laatste tocht daarvoor van 1963 was, wist eigenlijk niemand meer hoe zo’n grootschalig evenement moest worden verslagen. Het resultaat ligt nu al 22 jaar in de archieven en zal op 24 februari eenmalig hieruit worden gehaald om te worden vertoond op /Geschiedenis TV. Met onder meer het complete wedstrijdverslag en alle gebeurtenissen die dag rond de toerrijders.

De volgende dag, op zondag 25 februari, is op Nederland 2 'De Avond van de Elfstedentocht' te zien. OVT zendt bovendien 's middags op Radio 1 de documentaire van de Tocht van 1963 uit. Ook is online een Elfstedenwiki te raadplegen Met andere woorden: het laatste weekend van februari is het ultieme Elfstedenmoment voor alle liefhebbers.