Tot op de Nederlandse Antillen zijn er inmiddels Cruyff Courts te vinden. Vanaf april komt er ook één bij het hoofdkantoor van de Johan Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion Amsterdam. Om het af te maken komt naast het Court ook een standbeeld van Cruijff, dat enkele maanden geleden is gerestaureerd.

Een vertrouwd gezicht aan de voorzijde van het Olympisch Stadion was een standbeeld van twee voetballers. Het is de weergave van de eerste minuut van de WK-finale van 1974 tussen West-Duitsland en Nederland, toen Cruijff werd neergehaald in het Duitse strafschopgebied. De daaropvolgende penalty van Johan Neeskens zorgde voor de Nederlandse bliksemstart. Het beeld stond al dertig jaar op die plek, maar voor restauratiewerkzaamheden was het naar Kunstwacht in Delft gebracht.

In april dit jaar zal het worden teruggeplaatst, maar dan bij het hoofdkantoor van de Johan Cruyff Foundation, dat in het stadion zetelt. Op dezelfde plek zal ook een Cruyff Court verschijnen, een multiveld voor vrij gebruik van de omwonenden - met name de jeugd.

De Cruyff Courts worden gebouwd om de leefbaarheid te verhogen, het samenleven van verschillende etnische groepen te bevorderen, en om een sterker gevoel van sociale verantwoordelijkheid onder jongeren bij te brengen. Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid is het hiermee eens en verleent daarom alle medewerking aan het project van beeld en veld.

De bedoeling is om Court en beeld in april op te leveren. Precies in die maand, op 25 april, viert Cruijff zijn zestigste verjaardag maar alle partijen - de Foundation en het stadsdeel - wijzen er op dat deze zaken niets met elkaar te maken hebben en geheel toevallig in dezelfde periode vallen.