In het Schaatsmuseum in Hindeloopen werd donderdag stilgestaan bij de Elfstedentocht van 1947 – dus van exact zestig jaar geleden. Enkele tientallen oud-deelnemers, onder wie winnaar Jan van der Hoorn, waren hierbij aanwezig. De Tocht van 1947 was een en al spektakel – zo erg dat één van de rijders daarna naar Frankrijk is gevlucht! Geëmigreerd wegens een Elfstedentocht! Voor zover ik weet, bleef het vandaag gezellig – net als vorige maand met de reünie van de kopgroep van 1997. Maak tevens kennis met de (beoogd) opvolger van Henk Kroes!

Over de Elfstedentocht van 1947 raak je nooit uitgepraat. Ook ik niet, alhoewel ik 22 jaar later pas ter wereld kwam. Omdat er regels zouden zijn geschonden tijdens de wedstrijdtocht diende Abe de Vries – winnaar van 1933 – een klacht in bij het Elfstedenbestuur. Het werd het begin van een onwaarschijnlijke hoeveelheid ruzies, conflicten, onderzoeken, ingezonden brieven en eeuwig gebrouilleerde Elfstedenhelden. Maar vandaag aten we gezamenlijk een kopje soep, poseerde iedereen voor de fotograaf alsof er nooit iets was gebeurd en was het dus een goede bijeenkomst. Of er moet iets buiten mijn gezichtsveld zijn gebeurd – wie zal het zeggen? 

Er is zo ontzettend veel deining geweest na de Tocht van 1947 dat ik er nu niet al te uitgebreid op in kan gaan. Ten eerste vreet dat bandruimte en ten tweede omdat de NPS en VPRO later deze maand er toch nog op terugkomen. Geduld, kinders! 

Oh ja: Wiebe Wieling was er ook bij in Hindeloopen.

Wiebe Wie?

Wel, de beoogde opvolger van Henk Kroes als voorzitter van de Elfstedenvereniging. Dus als je ooit nog ingeloot wilt worden, moet je met hem vrienden worden. Het was voor Wieling zijn vuurdoop op een reünie van Elfstedenrijders. En het beviel hem goed, vertrouwde hij me toe.