Het was prachtig maandagavond: het Nederlands Elftal bezocht het Olympisch Stadion Amsterdam voor een korte training. Tussen 1928 en 1989 heeft Oranje hier 77 thuiswedstrijden gespeeld. Niet onopgemerkt: in 1934 ontstond een conflict met België omdat Nederlandse supporters het hatelijke Tien! Tien! schreeuwden. In 1988 speelde Marco van Basten er zijn eerste thuiswedstrijd als Europees Kampioen. Voor een overzicht met prachtige foto’s van Guus de Jong zit je hier goed – inclusief antwoord op de vraag welke international in 1989 het laatste doelpunt maakte in het Olympisch Stadion.

De eerste wedstrijd van Oranje was op 28 mei 1928 tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. “Heb ik iets verkeerds gedaan?”, vroeg Prins Hendrik aan de onthutste officials tijdens de loting, die aan het toernooi vooraf ging. Zojuist had hij Nederland gekoppeld aan Uruguay, de heersend olympisch kampioen en het beste voetballand ter wereld. Zo’n 30.000 mensen wilden een kaartje en stonden in de rij voor het enige voorverkoopadres. De politie deelde klappen uit om de rust te handhaven. Oranje verloor zijn eerste thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion tegen de latere winnaar van olympisch goud.

De huidige bondscoach en zijn assistent speelde in 1988 en 1989 voor het laatst als international in het Olympisch Stadion. John van ’t Schip in 1989 tegen Denemarken en Marco van Basten op 14 september 1988 tegen Wales.