Eén van de grootste rampen in voetbalstadions ooit was in 1982 tijdens Spartak Moskou – Haarlem. Officieel kwamen 66 mensen om het leven tijdens gedrang aan het eind van deze wedstrijd, maar er zijn vermoedens dat het om enkele honderden slachtoffers ging. De Russische overheid – in die tijd nog communistisch – heeft de zaak zo snel mogelijk weggemoffeld. Maar twee supporters van de voetbalclub uit Haarlem willen exact een kwart eeuw later een officiële herdenking organiseren. In Moskou.

Gratis dagblad De Pers schreef donderdag over deze plannen van Michael en Edwin Struis. Op.20 oktober moet in het Luzhniki-stadion een speciale voorwedstrijd worden gespeeld, voorafgaand aan Spartak Moskou tegen SK Moskva.

De broers hebben woensdag hierover overleg gehad in Moskou. “Ze waren enorm positief,” zei Edwin Struis in De Pers. “Ik ben mijn leven lang supporter van Haarlem. Wat voor onze club een hoogtepunt was, bleek voor Spartak het dieptepunt uit de historie. Van beide kanten bleek dat we iets met dat gevoel wilden doen.”

De Nederlandse ambassade ondersteunt het initiatief en wil graag een receptie organiseren. Nike verklaarde een speciaal tenue te ontwerpen voor het duel.

Mensen, die dit initiatief steunen, kunnen dat doen via Sportweek, waar Edwin Struis werkt.