Zoenende voetballers

In Haarlem is vandaag de presentatie van het boek Het Grote Juichen, de geschiedenis van het triomfvertoon in het voetbal. Het juichgedrag zorgt vaak voor debat, omdat soms de meest lachwekkende dingen gebeuren om een doelpunt te vieren. Zoals bij voetballers van Ajax enkele jaren geleden, die over het veld kropen alsof ze dat seizoen nog niet naar de wc waren geweest. In 1928 op de Olympische Spelen in Amsterdam keek iedereen zijn ogen uit toen ze voetballers elkaar zagen zoenen. Het is wellicht de eerste keer geweest dat Nederland homoseksueel gedrag in het openbaar zag.

Het kuise Nederland wreef zijn ogen uit in 1928 toen het zoenende Portugese mannen op het voetbalveld zag staan. Het was bij Chili – Portugal, de openingswedstijd van het olympische voetbaltoernooi. Dit juichgedrag werd uitvoerig gesproken – langer dan het vertoonde spel.

Het woord is nu aan sportverslaggever ir. A. van Emmenes, die aanwezig was bij deze wedstrijd. Portugal heeft zojuist gescoord. ‘Ze zoenen elkaar. Ze zoenen elkaar zoals wij hier - doch dan bij voorkeur in de eenzaamheid - de meisjes zoenen. Zij zoenen elkaar op de hogelijk gladgeschoren wangen en ze omhelzen elkaar daarbij inniglijk.’ Eén speler had een gelukkige middag met twee doelpunten: ‘Hij kreeg meer zoenen dan een normale Hollandse vrijer in een week afkan. Die zwarte rechtsbinnen met z’n blozende wangen was de gelukkigste man van de wereld.’

Helaas heb ik geen informatie over de reacties van het publiek. Rode koontjes misschien of de grote handen van papa opeens voor de ogen om te voorkomen dat een tere kinderziel door zo iets vuigs werd bezoedeld? Of jaloezie en begerige blikken van Nederlandse mannen naar elkaar? En wat de namen waren van deze spelers werd helaas niet genoteerd. Het was hem door de dolle omstandigheden blijkbaar volkomen ontschoten.

NUwerk

Tip de redactie