Stop de Elfstedentocht!

Begin deze maand was er in het Friese Hindeloopen een reünie van enkele wedstrijdrijders uit de laatste Elfstedentocht, met winnaar Henk Angenent. Die bijeenkomst had nooit kunnen plaatsvinden als het Elfstedenbestuur in 1996 had geluisterd naar – nota bene - Angenent. De schaatser twijfelde toen openlijk over het voortbestaan van het schaatsevenement. “In 1986 liep het al uit de klauwen. Het is te gek geworden.” Grappig dat juist Angenent won in 1997, waar hij nog geen jaar daarvoor opriep tot bezinning. En hoe ik dat allemaal weet? Simpel: gisteren heb ik het bewuste krantenartikel uit het NRC Handelsblad gevonden.

Ok, ok! Dit bericht is volkomen onbelangrijk en gaat nergens over. Ik kan het ook niet helpen dat ik in de lach schoot toen ik het artikel aantrof en door de scanner trok.

U noemt het misschien oude koeien uit de sloot halen. U heeft nog gelijk ook, want dat is nu eenmaal het principe van geschiedschrijving. Als tegenprestatie voor dit inhoudloze gelul beloof ik nog deze week met enkele heel opvallende gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Elfstedentocht te komen.

Waarbij ik één hint heb: kleinzonen van Elfstedenwinnaars spelen hierin een voorname rol. En dat betekent dus dat Angenent even niet aan de beurt komt, want die is nog geen opa.

Tip de redactie