Nostalgisch nieuws voor al die tienduizenden, die in de jaren zeventig het Olympisch Stadion bezochten! De Goeie Ouwe Tijd.nl (die lui die vorige maand nog berichtten over de legendarische comeback van Johan Cruijff bij Ajax) heeft de commercials gevonden, die in de Seventies te horen waren in het Stadion. Heerlijk Helder Heineken en dat soort dingen. Op het Sportgeschiedenis Weblog staan meer spotjes om te roken en te zuipen – helemaal te retro.

Geschiedenis is ook geur en herkenning. Sterker: voor de meeste mensen is dat de makkelijkste manier om herinneringen uit het verleden terug te halen. Met deze fragmenten hopen we iedereen weer wat op weg te helpen.

Het zijn vooral reclamespotjes voor het betere rook- en zuipwerk: Pall Mall, Genieten doe je met Caballero, Heineken – alles wat nu niet meer mag. Maar het is historisch verantwoord om naar oude reclamespotjes te luisteren en zal vooral niet aanzetten om zelf een sigaret aan te steken.

Denk ik.

Heineken bijvoorbeeld is sinds mensenheugenis de bierleverancier van het Olympisch Stadion. Dat was sinds de renovatie niet meer zo, maar sinds kort wordt dit Amsterdamse merk weer geschonken in het Stadion. En er werden dus commercials uitgezonden voor de sportliefhebbers, die keken naar het baanrennen of voetbal.

Tu-du-du-dum

Heb je de hele dag gevist?

Tu-du-du-dum

En dan zo’n kanjer net gemist?

Tu-du-du-dum

Heb je een kanjer van een dorst?

Tu-du-du-dum

Heerlijk Helder Heineken

En waar kon ik die dingen beluisteren?

Hier.

Als je deze eenmaal hebt gerookt

Wil je nooit een ander meer

Genieten doe je met Caballero

Ook met dit soort onderwerpen is het heel duidelijk dat geschiedenis iets van vroeger is. Want wanneer heb je voor het laatst een spotje gehoord om zo snel mogelijk een peuk op te steken?