De reünie van de Elfstedentocht van 1997 is nog maar net geweest en Erik Hulzebosch vermoedt al kwade opzet. En het KNMI vergist zich als het voorspelt dat er deze eeuw weinig kans is op een volgende Elfstedentocht. Met het vierde kabinet van Balkenende in de steigers staan we namelijk op de drempel van een nieuwe ijstijd en kan de Tocht der Tochten elke dag worden uitgeroepen. Maar goed, op internet dendert de Elfstedentrein door. Je kunt nu de Grote Schaatsquiz spelen als onderdeel van De Elfstedentocht Gaat Door! Het is meteen het begin van het jubileumjaar van de KNSB.

In negen verschillende categorieën worden vragen gesteld aan de deelnemers, waaronder natuurlijk de Elfstedentocht. Je speelt met drie mensen en na elke ronde valt er iemand af. Als je het goed doet, eindig je dus als laatste en krijgt dan de kans nog even flink wat punten bij elkaar te spelen. Of te verliezen, als je die eindsprint niet aankan.

Zoals gezegd is de quiz onderdeel van het crossmediale project De Elfstedentocht Gaat Door! van de NPS en de VPRO. Hierbij behoren een site over de geschiedenis van de Elfstedentocht, de Avond van de Elfstedentocht op Nederland 2 op 25 februari a.s. (alle nog levende winnaars van de Elfstedentocht komen naar de opnames!), genoemde schaatsquiz en een radiodocumentaire over de Elfstedentocht van 1963, die vier jaar geleden is gemaakt door Marnix Koolhaas en ondergetekende.

Deze quiz is tevens in samenwerking met de KNSB, die dit jaar exact 125 jaar bestaat. OP 2 januari was de officiële opening van het jublieumjaar en nog in dezelfde week is het al medeorganisator van deze quiz.

En als dit de echte liefhebbers van de Elfstedentocht niet genoeg is, hoeven ze dus nog maar even te wachten om met zijn zestienduizenden op het ijs te stappen – mits ingeloot. Elke dag dat Balkenende Vier dichterbij komt, komt ook de volgende ijstijd en dus Elfstedentocht dichterbij. De koude zal dan zo intens zijn dat klunen nergens noodzakelijk wordt.