Zaterdag stond hier het eerste deel van het niet-complete overzicht van overleden sporters afgelopen jaar. Vandaag staan we nog een keer stil bij namen als Ferenc Puskas, Cor van der Hart en Puck van Duyne – Brouwer. Vooral van de verhalen rond Puskas kreeg niemand genoeg: zijn list met de verwarrend mooie vrouwen in 1971 of zijn prachtige bierbuik. Tot slot mijn eigen favoriet van 2006: onbekende kleurenopnames van de finale van het WK Voetbal van 1954 tussen West-Duitsland en Hongarije (Puskas!).

Byron Nelson

Golfspeler Byron Nelson is overleden op 94-jarige leeftijd op zijn ranch in Texas. Hij won in 1937 en 1943 de Masters, de US Open in 1939 en de US PGA Kampioenschappen in 1940 en 1945. Hij is tevens houder van het record ‘meeste toernooi-overwinningen in één jaar’. Hij vestigde dat record in 1945. Dat jaar schreef hij 18 overwinningen op zijn naam waarvan 11 op rij. Tot nu toe wist geen enkele andere speler meer dan zes overwinningen achter elkaar te boeken.

Lees meer

Puck van Duyne-Brouwer

Door de dood van atlete Puck van Duyne-Brouwer is de Nederlandse sport een prachtige vrouw ontvallen. Ze deed mee aan de Olympische Spelen van 1952 en mocht vier jaar later niet naar Melbourne. Vier jaar trainen, trainen en trainen en toen was er dat verschrikkelijke telegrambericht van het NOC. Voor niets had ze haar kinderwens uitgesteld.

Lees meer

Peter Norman

Peter Norman, de Australische sprinter die op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico zilver won op de 200 meter, is na een hartaanval overleden. Hij werd 64 jaar oud. Norman kreeg niet zozeer wereldwijde aandacht vanwege zijn sprinterkwaliteiten maar vanwege het feit dat hij in 1968 tijdens het uitreiken van de medailles op het erepodium stond naast de Amerikanen Tommie Smith and John Carlos. Zij waren winnaars van respectievelijk goud en brons en brachten tijdens het spelen van het volkslied een Black Power-groet met zwarte handschoenen. Ook hielden zij hun hoofd gebogen terwijl het volkslied ten gehore werd gebracht. Norman zei later dat hij achter de actie van Smith en Carlos stond.

Lees meer

Ernestine Bayer

Ernestine Bayer, die bekend stond als de moeder van het Amerikaanse roeien, is op 97-jarige leeftijd overleden. Zij stierf aan de gevolgen van een longontsteking in Exeter in de Verenigde Staten.

Lees meer

Max Merkel

Oud-voetbaltrainer Max Merkel is op 87-jarige leeftijd overleden. De oud-bondscoach van Oranje (afkomstig uit Oostenrijk) had tien interlands de leiding over het Nederlands Elftal in de periode 1955-1956. Hij boekte zeven overwinningen.

Lees meer Foto Guus de Jong

Cor van der Hart

In 1953 voetbalde Cor van der Hart als professional in Frankrijk toen in Zeeland de dijken doorbraken. "Ik hoorde het nieuws via de radio", zei hij hierover in 2003, "en begreep dat Nederland in paniek was." Hij speelde daarna mee in de legendarische Watersnoodwedstrijd, die het Nederlandse voetbal voor altijd zou veranderen. Samen met spelers als Kees Rijvers, Gerrit Vreken, Bertus de Harder en Rinus Schaap werd Parijs op de kop gezet door in een samengeraapt Oranje te winnen van de Europese top.

Lees meer

Kijk meer

Ferenc Puskas

De Hongaarse voetballer Ferenc Puskas is op 79-jarige leeftijd overleden. Al in september was zijn situatie kritiek.

Lees meer