In het afgelopen jaar hebben we afscheid moeten nemen van enkele grote namen uit de sport, zoals Faas Wilkes, Puck van Duyne – Brouwer, Nel van Vliet en John Blankenstein. Op het Sportgeschiedenis Weblog is het eerste deel geplaatst van het niet-complete overzicht van sporters, die in 2006 zijn overleden - met vaak vergeten foto’s erbij. Morgen volgen namen als Ferenc Puskas en Cor van der Hart.

Nel van Vliet

De in januari overleden zwemster Nel van Vliet bestond oorspronkelijk niet. Haar vader was door drukke werkzaamheden vergeten haar aan te melden bij de burgerlijke stand. De rechter veroordeelde daarop pa Van Viet tot een boete. Als winnaar van olympisch goud is Van Vliet opgenomen in de Olympic Experience in het Olympisch Stadion.

Lees meer

Ben Blaisse

Hij is net geen 95 geworden: oud-schaatser Ben Blaisse. Zondag 30 april overleed de op 8 mei 1911 geboren Berndt Stephan Blaisse in een verzorgingstehuis in Den Haag. In 1936 was Blaisse één van de acht Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Garnisch Partenkirchen: de Spelen waarin het nazi-regime proefdraaide voor de grote propagandastunt in Berlijn. Er zijn nu nog twee Nederlandse deelnemers van 1936 in leven.

Lees meer

Lomme Driessens

Lomme Driessens was Belgische oud-wielrenner en ploegleider. Hij was profrenner van 1932 tot 1936 maar Driessens werkte na de oorlog vooral als ploegleider (1947-1988). Hij had onder andere Garin, Theo Middelkamp, Wim van Est, Wout Wagtmans en Rik van Looy, Eddy Merckx Joop Zoetemelk en Fausto Coppi in zijn stal. Vanaf 1985 fungeerde Driessens ook als raadgever. Hij wist als ploegleider zeven wereldtitels en zeven eindzeges in de Tour de France in de wacht te slepen.

Lees meer

John Blankenstein

In augustus is voetbalscheidsrechter John Blankenstein overleden na een ziekbed. Lees meer

Faas Wilkes

In augustus is Faas Wilkes op 82-jarige leeftijd overleden. Hij speelde onder meer bij Xerxes, Internazionale, Valencia en VVV. Hij speelde 38 Interlands en maakte daarbij 35 doelpunten. Hij was tot en met 1998 Nederlands international met meeste doelpunten. Ook speelde hij op de Olympische Spelen van 1948.

Lees meer

Alexander Cushing

Alexander Cushing, de man die het IOC wist te overtuigen om de Olympische Winterspelen van 1960 in Squaw Valley te organiseren, is op 92-jarige leeftijd in zijn huis in Newport overleden.

Lees meer

Mervyn Wood

In Australië is de roeier Mervyn Wood overleden. In zijn ongekend lange roeicarrière won hij drie Olympische medailles. Na zijn 22 jaar durende sportloopbaan schopte hij het tot politiecommissaris van New South Wales, maar zijn prestaties in dat beroep waren niet van Olympisch kaliber.

Lees meer

Bob Mathias

In het Amerikaanse Fresno is op 75-jarige leeftijd Bob Mathias overleden aan kanker. De legendarische sporter werd tweemaal Olympisch kampioen op de tienkamp.

Lees meer

Giacinto Facchetti

Op 64-jarige leeftijd is voormalig Italiaans voetbalinternational Giacinto Facchetti overleden. Facchetti speelde gedurende zijn gehele carrière voor Internationale. Ook was hij voorzitter van deze club. Hij won vier landstitels en twee Europacups en speelde namens Inter 476 duels in de Italiaanse Serie A. In 1968 werd hij met de Italiaanse nationale ploeg Europees kampioen. In 1965 won hij met Inter de wereldbeker.

Lees meer

Roy Schuiten

Voormalig wielrenner Roy Schuiten is op 55-jarige leeftijd overleden. Hij is dood in zijn huis aangetroffen, vermoedelijk als gevolg van een maagbloeding. Schuiten bezat in de Portugese Algarve al jaren een restaurant. Hij werd 55 jaar.

Lees meer