Hier is weer uw Rayonhoofd te Hilversum. Saaie Kerst of een moment van zwakte en verveling? Stort u dan in de site over de geschiedenis van de Elfstedentocht, die vrijdag is gelanceerd. Met onder meer afgevroren ledematen, een artikel over de Tocht uit 1848 (!), de dag dat koningin Juliana bijna was verdronken in ijskoud water en natuurlijk alles over de legendarische Willem Augustin. De site is onderdeel van het project De Elfstedentocht gaat door! van de NPS en de VPRO. Voor de laatste info is er de gratis digitale nieuwsbrief De Stempelkaart!

De site meldt: ‘Al bijna honderd jaar verheugt Nederland zich elke winter op de volgende Elfstedentocht. In die eeuw zijn er vijftien verreden, dus gemiddeld één per ongeveer zeven jaar. De laatste is al van tien jaar geleden. Deze site wil de geschiedenis van de Elfstedentocht verzamelen.’

Plus een oproep om zelf bijdrages te leveren hieraan: ‘Deze site is nooit af. De komende maanden verzorgen de NPS en VPRO vele nieuwe bijdragen. Maar ook u wordt gevraagd mee te helpen hieraan! Schrijf mee aan de geschiedenis van de Elfstedentocht. Zodat we in 2009, als de Tocht honderd jaar oud is, méér weten dan nu.’

De krant van 1848 en de bijna-ramp van 1963

Al in 1848 schreef een krant over de Elfstedentocht: ‘Schaatsers Douwe Haantjes Joustra en Klaas Simons de Jong hebben het doel hunner reis volbragt, zonder eenig letsel bekomen te hebben.’ Het is de oudste bekende vermelding van deze Tocht in een dagblad. Het complete artikel is nu geplaatst.

Verder staat er nog het bericht over koningin Juliana en prinses Beatrix, die in 1963 op het ijs stonden te wachten op Reinier Paping als de nieuwe winnaar. Door de extreme drukte echter begon het ijs gevaarlijk door te buigen en hing een ramp in de lucht. De politie besloot daarom in te grijpen, onder meer door Juliana en haar dochter zo snel mogelijk van het ijs te halen. Nederland is die dag ontsnapt aan een ramp zonder weerga.

En als u iets mist, moet u uw tijd niet verdoen met het schrijven van een klaagbrief, maar uw aanvullingen op de site plaatsen. Dat zul u leren!

En nog veel plezier de komende dagen.