Er is niets mis met liedjes over voetbal. Er is ook niets mis met zingende voetballers, zolang het maar het Wilhelmus is. Maar heb je Cruijff wel eens horen zingen? Ik mag hem er vast niet aan herinneren, maar dit nummer uit 1969 staat op de site De Goeie Ouwe Tijd.nl. En dat zijn diezelfde lui, die deze maand uitbundig terugblikken op de comeback van Cruijff bij Ajax in 1981 en vooral zijn weergaloze doelpunt tegen Haarlem. O ja: Simon Tahamata kan ook niet zingen.

Het is een briljante tekst bij Cruijff, met name het refrein:

Alle stoppen

ineens naar de knoppen

en voor ik het wist

ja, toen vloog ik eruit

Verder melden de makers van De Goeie Ouwe Tijd.nl:

[Begin citaatmoment] In 1969 maakte Peter Koelewijn samen met Freddy Haayen (producer) en Willem van Kooten (DJ Joost den Draaier) deel uit van produktie-maatschappij Red Bullet. Freddy stelde voor dat Peter een liedje zou schrijven voor Johan Cruijff, de mateloos populaire voetballer van Ajax en het Nederlands elftal. Cor Coster (zaakwaarnemer en latere schoonvader van de voetballer) wilde één bedrag, geen royalty’s voor de te maken plaat. Peter nam de orkestband op in de GTB Studio in Den Haag.

Toen Johan achter de microfoon stond en “Oei, oei, oei, dat was me weer een loei” inzette, schrok de producer zich een ongeluk. Zelfs toen hij naast de vedette in de studio ging staan om hem voor te zingen, lukte niets. Johan kon niet zingen, kon de wijs niet houden, had geen ritmegevoel en barstte van de zenuwen.

Een meegekomen vriend maakte, na een tijdje ploeteren, drinkgebaren en Peter besloot een time out in te lassen. Na een paar cola-tics kwam Cruijff helemaal los, ging achter de microfoon staan en zong in een redelijke tijd even redelijk het liedje op de band. Hij haalde in Nederland de hitparade.

Toen Johan niet lang daarna voor Barcelona ging spelen en daar al gauw tot heilige, de ‘Verlosser’, werd verheven, kreeg Koelewijn het idee om een Spanjaard in te huren, die de coupletten te laten inspreken en dan wel de refreinen met Johan´s zang te houden. Hij stuurde een telex met het idee naar platenmaatschappij Polydor in Spanje en kreeg meteen het volgende antwoord: “Wat ! Hebben jullie een band met een zingende Johan Cruijff? Meteen opsturen! Niks geen Spanjaard er op! Alles wat Johan gedaan heeft, zelfs al zegt ´ie nog wat erna of ervoor moet er op blijven staan!”

De plaat kwam uit in Baskenland, Nederlands gezongen met de Nederlandse titel samen met de vertaalde Spaanse titel op de hoes. Er werden er daar meer van verkocht dan in Nederland…. ‘[Einde citaatmoment]

Voor zover bekend staan zowel Cruijff als Tahamata dit jaar niet in de Top 2000.