Hier is weer het Rayonhoofd te Hilversum. Heel slim van de Elfstedenvereniging om een statutenwijziging door te voeren: deelnemers aan een volgende Tocht betreden vanaf nu op eigen risico het ijs. Als je doodgaat of een been kwijtraakt, is het je eigen schuld! Enkele weken geleden al verstoorde ik de maaltijd van enkele lezers door een foto te plaatsen van een teen, die in 1963 was afgevroren van de voet van Tinus Udding. Want voor het project Elfstedentocht Totaal zoeken we alles op en dus ook verloren ledematen.

Zoals reeds enkele keren gemeld hier wordt er bij de NPS en VPRO hard gewerkt aan het project Elfstedentocht Totaal. Daarom zit de harde schijf van mijn computer inmiddels vol met oude artikelen over bevroren en onderkoelde rijders. Vanaf vrijdag kunnen jullie ze allemaal zelf opzoeken op de te lanceren site over de geschiedenis van de Elfstedentocht. Ze zijn het historische bewijs van het gelijk van genoemde statutenwijziging.

De Teen van Tinus

In 1963 stond ook Tinus Udding op het Friese ijs. Hij zei hierover: “Het was zo’n achttien graden onder nul. Ik finishte als 31ste en had extreem koude voeten. In het ziekenhuis bleek sprake van een tweedegraadsbevriezing. Het huidomhulsel van mijn grote teen met nagel en al, moest eraf. Gelukkig hoefde geen van de tenen geamputeerd te worden. Naar verloop van tijd zijn huid en nagel weer aangegroeid.”

Dan had hij aanzienlijk meer mazzel dan andere pechvogels, die wél hun ledematen zagen verdwijnen onder het mes. Zoals Karst Leemburg bijvoorbeeld, de winnaar van 1929. Hij won de Tocht en verloor een teen. Die heeft hij thuis bewaard, maar helaas weet nu niemand meer waar die is gebleven. En is dus ook niet in het Schaatsmuseum, zoals de Teen van Tinus sinds 1994. Je kunt er dus naar kijken!

Wat heeft u eigenlijk gedaan met die teen, mijnheer Udding?

“Het droogde keurig op. Ik heb het sindsdien als een sporttrofee bewaard.” Na een jaar of wat besloot hij de teen aan het Schaatsmuseum te geven. “Het past in de traditie van de Elfstedentocht. Het ondergoed van Reinier Paping hangt ook in het museum. Zie het als een soort waarschuwing.”

Precies! En daarmee is aangetoond dat de statuten terecht zijn gewijzigd. Met de Vierdaagse van Nijmegen kan het warm worden en bij de Elfstedentocht kan het wel eens te koud zijn voor sommigen van jullie. Niet alles in het leven is een uitdaging, maar soms niets anders dan een stommiteit.