De Amsterdamse schaatser Willem Augustin (1923-2004) is verantwoordelijk voor één van de meest hilarische anekdotes uit de geschiedenis van de Elfstedentocht. In 1941 reed hij de avond voor de Tocht op de fiets vanuit Amsterdam naar Leeuwarden – midden in de oorlog! Hij kreeg last met Duitse soldaten, werd gearresteerd in Harlingen, maar reed de Tocht wel uit. Dit verhaal blijkt in dezelfde week al in De Volkskrant te hebben gestaan, ontdekte ik afgelopen week. Dit onderzoek naar de Tocht der Tochten doe ik momenteel met Marnix Koolhaas voor het project Elfstedentocht Totaal van de NPS en de VPRO.

Veel Amsterdammers kennen Augustin als Ome Willem, de man die in de Jaap Edenbaan jarenlang schaatslessen gaf. In 1941 was dus zijn eerste tocht. Onder de kop ‘Hij wilde de Elfstedentocht rijden’ schreef De Volkskrant dat jaar over zijn avonturen. Augustin zou tot en met 1997 aan alle Elfstedentochten meedoen. Twee jaar geleden is hij overleden in Hindeloopen, waar hij toen woonde.

Omdat Marnix Koolhaas en ik momenteel druk doende zijn met de voorbereidingen voor het project Elfstedentocht Totaal zijn we hard aan het spitten in de archieven. Ook hadden we vrijdagavond de eer om samen met Henk Kroes, voorzitter van de Elfstedenvereniging, en alle rayonhoofden een bord erwtensoep te eten. Daar kwamen natuurlijk de avonturen van Augustin ook over tafel.

De komende maanden volgt op deze site nog razend veel informatie over de Elfstedentocht. En dus ook over Willem Augustin, want die is niet te omzeilen als we op dit terrein komen.