De AVRO schijnt met een serie bezig te zijn over monumenten in verval. Er zijn er vijftien, en na een publieksverkiezing krijgt de populairste één miljoen euro aan opknapkosten! Richard Krajicek doet ook mee – als woordvoerder van de Kaatsbaan in Haarlem. Die is namelijk zaterdagavond aan de beurt en Krajicek vindt dat de baan in oude glorie moet worden hersteld. Heel sportief, want drie maanden geleden heeft hij hier nog tennisles gehad. Stem vanaf vanavond op de Kaatsbaan!

De site van de Real Tennis Bond meldt: ‘De voormalige kaatsbaan van Huis ter Kleef in Haarlem dingt mee naar een hoofdprijs van 1 miljoen euro die ter beschikking wordt gesteld door de BankGiro Loterij. Het gebouw is met 14 andere Nederlandse monumenten genomineerd voor het AVRO-programma De BankGiroLoterij Restauratie.

Het programma wordt vanaf zaterdag 18 november in 6 afleveringen uitgezonden op Nederland 2, van 20.20-21.10 uur. Het Huis ter Kleef project is te zien op 16 december, in de laatste aflevering voor de “live”finale op 23 december. De kijkers zullen per programma stemmen welk monument doorgaat naar de finale en uiteindelijk op 23 december welk project de hoofdprijs in de wacht zal slepen.

De kaatsbaan van Huis ter Kleef is één van de drie nog bestaande banen in Nederland waar in vroeger tijden het overdekte kaatsen, de voorloper van het huidige tennis, werd gespeeld. De andere twee voormalige kaatsbaangebouwen staan bij Huis Bergh in ’s Heerenberg en er is een baan uit rond 1700 bij Kasteel Amerongen. Nederland kende in de 17e eeuw minstens 150 kaatsbanen!’

Wij hopen dat u ons unieke project steunt, door te bellen naar 0909-8880, en te kiezen voor optie KAATSBAAN of KAATSBAAN te sms-en naar 7227. De lijnen zijn geopend na de uitzending van 16 december t/m woensdag 20 december.’

Aldus de Real Tennis Bond. Stem dus zaterdag op deze Kaatsbaan. Daarmee doe je iets aan sportgeschiedenis in het straatbeeld, en je wordt nog vrienden ook met Krajicek.

En als die AVRO-types toch op iets anders stemmen, kun je hier je gram halen. Van sportief verliezen houden we hier namelijk niet.