Het leven zit vol gekkigheid. Duivensport blijkt soms dodelijk te zijn. En Ajax won in 1971 zijn eerste Europa Cup tegen het Griekse Panathinaikos door een rotstreek van – daar is-t-ie weer! – Ferenc Puskas. Sportfotograaf Guus de Jong zag de halve finale van de Grieken tegen Rode Ster Belgrado – de grote favoriet. Om deze wedstrijd te winnen, haalde trainer Puskas een zeldzame rotgrap uit: hij zette vlak voor het begin verwarrend mooie dames op de middenstip, waardoor de Joegoslaven meteen alles vergaten en verloren. Het zijn prachtige foto’s.

Puskas had nooit in de finale mogen staan. Voor Ajax maakte dat niets uit, behalve dat de Griekse tegenstander van minder allooi was dan Rode Ster Belgrado. In de eerste halve finale hadden de Joegoslaven al met 4-1 gewonnen en alleen met een 3-0 zege bereikte het team van Puskas de finale. De Hongaar gebruikte hiervoor volkomen ongeoorloofde middelen.

Loglega Micha Peters: ‘Het begon allemaal al voor de wedstrijd. De ploegen waren braaf bezig met de warming-up, toen plotseling het schelle geluid van een fluitje klonk. Luttele seconden later verscheen er een helikopter boven het stadion! Daar het speelveld van Panathinaikos vooral uit zand bestond, stak er in no time een zandstorm op.

‘Toen de helikopter eenmaal geland was volgde de volgende Puskas-poets. Er stapte een heel stel schone dames uit het hefschroefvliegtuig. Ze deelden flyers uit met daarop tekstjes als Succes en Veel geluk en hielden een spandoek vast. Een totaal onzinnige actie dus, maar de Joegoslaven waren wel mooi van hun apropos!

‘De aftrap verliep verder vlekkeloos en na zo`n 89 minuten voetballen stond het 3-0 voor de Grieken. Een behoorlijke verrassing, want bij deze stand stond Panathinaikos in de finale. Maar de spanning was nog niet uit de lucht.

Vlak voor tijd brak er een speler van Rode Ster door. Een speler van Panathinaikos zag de bui al hangen en ging aan het rechterbeen van de Joegoslaaf hangen om een doelpunt te voorkomen. Zelfs Stevie Wonder kon zien dat deze actie met een strafschop diende te worden bestraft, maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in en liet doorspelen. Op zijn minst een discutabele beslissing: bij een doelpunt van Rode Ster, zou de Joegoslavische ploeg zich plaatsen voor de finale.’

En wat bleek later: die scheids was persoonlijk bevriend met Puskas! En op de foto is duidelijk zichtbaar hoe die overtreding werd gemaakt en dat daar toch wel een penalty voor gegeven mocht worden.

Niet verbazingwekkend dat de coach van Rode Ster Belgrado na afloop weigerde om de hand te schudden van Puskas. Met terugwerkende kracht is het alsnog terecht geweest dat de Hongaren in 1954 de WK-finale van West-Duitsland hebben verloren.