Het is weer eens tijd voor Bebp Bakhuys, de spits die zoveel opvallende overeenkomsten heeft met Marco van Basten. Als international maakte hij in 23 wedstrijden maar liefst 28 doelpunten. Ook in Zwolle bij Z.A.C. scoorde hij als een waanzinnige. Ik heb het tot nu toe oudste geschreven verslag gevonden van zijn doelpunten: november 1922. Toen was hij pas dertien jaar oud!

De afgelopen maanden had ik in huis de eerste 25 jaargangen van het clubblad van Z.A.C. uit Zwolle. Dit blad begon in 1918 en bevatte veel nieuws uit het Zwolse voetballeven, maar ook informatie over nieuwe leden. In 1922 werd Bakhuys lid als dertienjarige jongen. Dat moment heb ik teruggevonden.

Op 1 oktober 1922 stond in het clubblad dat een zekere E.H. Bakhuijs met als adres Rhijnvis Feithlaan 4 in Zwolle werd voorgedragen als lid. Inderdaad: zijn achternaam was verkeerd geschreven. Hij zou gaan spelen voor het vierde elftal.

Een plechtig moment

In mijn tien jaren als sporthistoricus ben ik veel over Bakhuys tegengekomen. De droge constatering in het clubblad dat er een nieuw lid bij de club was, is voor mij de oudste schriftelijke vermelding van Bakhuys als voetballer. En het wordt nog mooier, want we gaan meteen door naar de oudste vermelding van Bakhuys als superspits.

In november 1922 stond in het clubblad: ‘Ons vierde is deze maand aardig aan het goaltjes fokken geweest. In drie wedstrijden werden niet minder dan 35 doelpunten gemaakt. 13-0 tegen Wijhe: Bep was bijzonder op schot en maakte 6 doelpunten.’

Zes doelpunten! Een daverend begin dus en die lijn zou hij doorzetten tot hij eind 1924 verhuisde naar Den Haag. Gelukkig voor Zwolle kwam hij in 1926 weer naar Z.A.C. en was vanaf toen opgenomen in het eerste. En hoe!

Tot en met 1930 speelde Bebp 66 wedstrijden in dit elftal en maakte daarin 92 doelpunten, dus zo’n anderhalf per wedstrijd! In totaal scoorde Z.A.C. er 185 in die jaren, dus Bakhuys zorgde voor de helft van die productie.

In 1930 verhuisde Bakhuys echter opnieuw en ging nu naar Nederlands-Indië. Daarover meer in een volgend artikel, net als zijn zoveelste comeback in Zwolle.