Ajax wil af van het joodse imago. Dat zei clubvoorlichter David Endt op een bijeenkomst afgelopen week. De geuzennaam wordt ervaren als kwetsend en onnodig - vandaar. Maar wat is dat joodse imago toch en waar komt het vandaan? Op één of andere manier denken we dan aan Ajax in de oorlogsjaren, maar merkwaardig genoeg speelde Ajax een thuiswedstrijd tijdens de razzia's in de Jodenbuurt, die voorafgingen aan de Februaristaking.

Op 22 en 23 februari 1941 waren in Amsterdam de razzia’s in de Jodenbuurt gaande die voorafgingen aan de Februaristaking. Op de 23e speelde Ajax een thuiswedstrijd op enkele kilometers afstand van die massale arrestaties in de hermetisch afgesloten jodenbuurt. Niet omdat de Ajacieden niet geïnteresseerd waren in wat er gebeurde, maar vooral omdat bijna niemand begreep wat de impact was van de bezetting. De echte jodenclubs in de stad waren toen al in staat van ontbinding.

We praten dan over verenigingen als Wilhelmina Vooruit en Hortus Eendracht Doet Winnen, die nog steeds bestaan als de fusieclub WV/HEDW. Niet dat er geen joodse leden bij Ajax waren – integendeel. Het waren er alleen niet fundamenteel meer dan elders in de stad. Maar de aanhang van Ajax kwam wel voor een groot gedeelte uit de Jodenbuurt, die enkele kilometers was verwijderd van Stadion De Meer.

Het zou pas helpen om een definitief antwoord te geven op de vraag hoe joods Ajax was als we de ledenlijsten zouden kunnen bekijken en zo in staat zouden zijn om te turven waar de Ajacieden woonden in die tijd. Niet dat dit alles zou zeggen, want vermoedelijk werd er niet bij elk lid vermeld welke religie dit had. En wonen in de Jodenbuurt betekende niet automatisch dat zo’n persoon ook joods was. Joop Stoffelen bijvoorbeeld heeft er ook gewoond en volgens mij was hij niet joods.

En dan zouden we ook nog eens de ledenlijsten van de andere Amsterdamse voetbalclubs eens moeten bestuderen om uit te maken of er verschil bestond met Ajax. Zaten er bij deze club procentueel gezien wel of niet meer joodse leden dan bij bijvoorbeeld De Volewijckers of DWS?

Het imago

Nu hing er in de jaren dertig ook al een joods imago rond Ajax en vermoedelijk is dat vooral veroorzaakt door de aanhang van de club en de indruk die dat maakte op de tegenstanders. Met thuiswedstrijden zouden grote stromen Ajax-supporters zich naar De Meer hebben begeven, waarvan heel veel mensen uit de Jodenbuurt kwamen. De supporters van de bezoekende clubs passeerden deze mensen via tram, auto, fiets of wat dan ook en zagen keer op keer een groot aantal joodse supporters de poorten van De Meer passeren. Zo is een redelijke verklaring gevonden waarom Ajax een joods imago kreeg.

Eddy Hamel

Toch is er zeker een joods stempel gedrukt op Ajax. Want die invloed was in heel Mokum – de joodse naam van Amsterdam/020. Een beroemde joodse Ajacied bijvoorbeeld, die de oorlog niet overleefde, was Eddy Hamel. En natuurlijk de clubvoorzitters vader en zoon Van Praag, Bennie Muller en nog vele anderen. We moeten dus ook weer niet doorslaan in het ontkennen van de joodse roots van Ajax.

Maar de echte joodse clubs van Amsterdam heetten dus WV en HEDW. Die hebben al ruim voor de oorlog veel problemen gehad met antisemitisme. Vooral verenigingen van het platteland zorgden vaak voor vechtpartijen, soms met steun van een plaatselijke politieagent. Met thuiswedstrijden in Amsterdam werd dan weer wraak genomen op die clubs – ook met steun van een Amsterdamse politieagent.

Aan het begin van de oorlog bijvoorbeeld speelde een joodse club een thuiswedstrijd tegen zo’n antisemitische vereniging. Een ooggetuige zei hierover: "Toen ze bij ons zouden spelen, was er een joodse scheidsrechter, Koopman. Wij kregen de vrijheid om te doen wat we wilden. Allemaal jongens die niet bang waren, zoals ik, en die meer schopten dan voetbalden, werden opgesteld. Drie maal moest de GGD komen om iemand op te halen die beschadigd was.”

Er zijn zelfs doden gevallen door dit soort confrontaties! Een joodse speler werd eens belaagd waarna een verdediger uit zijn team het voor hem opnam. Hij nam een vrije trap en mikte daarbij bewust op die speler, die zijn joodse teamgenoot had lastiggevallen. Omdat de bal vol op zijn gezicht kwam, viel die man meteen bewusteloos op de grond om nooit meer bij te komen.

Ajax heeft de hele oorlog kunnen doorvoetballen op het laatste jaar na. Toen was het volkomen onmogelijk om nog een competitie te spelen door de Spoorwegstaking en vooral de Hongerwinter. Als het een echte joodse club was geweest, zou het na 1941 niet meer hebben bestaan, zoals WV en HEDW.

Die clubs verdwenen namelijk en zouden pas na de Bevrijding met de grootste moeite zichzelf nieuw leven in blazen. Denk daar een aan als je langs dit monument loopt als je bij WV/HEDW op bezoek brengt.

Maar dit is allemaal geschiedenis en zegt niets over de huidige behoefte van veel Ajax-supporters om zichzelf joods te noemen. Het is en blijft een geuzennaam, want niemand maakt mij wijs dat het merendeel van deze mensen ooit een synagoge van binnen heeft gezien, of het verschil weet tussen de Nieuwe Revu en de Talmoed. Maar goed: is een bestuur in staat om te bepalen hoe supporters zichzelf willen en mogen noemen?