Hier spreekt uw Rayonhoofd te Hilversum. Al in december is het namelijk bekend: It giet oan! De NPS en VPRO werken aan Elfstedentocht Totaal: een historisch project over de geschiedenis van de Tocht der Tochten. Dat gaat de komende maanden gebeuren op radio, tv en internet. Er is een site in oprichting met tekst, knipsels, foto’s en filmpjes van Elfstedentocht vanaf 1749. En op 25 februari anderhalf uur lang op Nederland 2 De Avond van de Elfstedentocht. Gratis digitale nieuwsbrief De Stempelkaart erbij?

Alvorens een persberichtmoment in te bouwen kan ik met plezier mededelen dat ik de laatste weken honderden berichten en foto’s heb verzameld uit de geschiedenis van de Elfstedentocht. De bouw van die site is namelijk mijn verantwoordelijkheid. De bedoeling van de VPRO en NPS is om een historische site te bouwen over de Elfstedentocht, omdat die nog niet bestaat. (Of goed is verstopt – dat kan ook nog.)

In ieder geval is het mijn ding om dit te vullen in de hoop dat de lezers dit verder gaan aanvullen en verbeteren: een zogenaamde wiki-site. Over ruim twee jaar bestaat de Elfstedentocht exact honderd jaar en met al onze kennis kunnen we in 2009 iets heel moois gaan opleveren. Daarover later meer nieuws bij NU.nl.

Daarom zal ik de komende tijd heel veel berichten publiceren over de Elfstedentocht. Eigenlijk was ik er al mee begonnen, maar nu zeg ik als Rayonhoofd te Hilversum maar eens hardop.

Eindelijk het persberichtmoment!

[Begin persberichtmoment]

De Elfstedentocht gaat crossmediaal. Onder de titel Elfstedentocht Totaal lanceren de NPS en de VPRO een historisch project waarin de geschiedenis van de Elfstedentocht op radio, tv en internet vorm zal krijgen. Onderdelen van het project zijn:

- Een interactieve Elfstedenwiki-website

- Een schaatsquiz op de /Geschiedenis-website

- De radiodocumentaire Fata Morgana in een sneeuwwoestijn (25 februari in OVT)

- Een Elfsteden-themaweek op het /GeschiedenisTV themakanaal (17 t/m 25 februari)

- Een anderhalf uur durende tv-uitzending onder leiding van Jeroen Pauw over de geschiedenis van de Elfstedentocht (De Avond van de Elfstedentocht – 25 februari van 20.30 – 22.00u. op Nederland 2)

In samenwerking met de Vereniging de Friesche Elf Steden, het Schaatsmuseum in Hindeloopen, de KNSB en Beeld en Geluid nemen NPS en VPRO deze taak op zich. Via de interactieve Elfstedenwiki-website kan elke herinnering of overlevering worden vastgelegd. Ook foto’s en filmpjes kunnen door gebruikers zelf aan de site worden toegevoegd. Uit de archieven van landelijke en regionale omroepen zullen talloze reportages online te bekijken en te beluisteren zijn.

De oudste bewegende beelden die te zien zullen zijn stammen uit 1917: het jaar waarin Coen de Koning zijn tweede achtereenvolgende Elfstedentocht won. Van de roemruchte tocht van 1963, de zwaarste die ooit werd gehouden, zullen voor het eerst kleurenbeelden vertoond worden.

[Einde persberichtmoment]

Tot zover het Rayonhoofd te Hilversum. Terug naar Friesland.