Salo Muller was in 1966 fysiotherapeut van Ajax en dus aanwezig bij de legendarische Mistwedstrijd Ajax – Liverpool in het Olympisch Stadion. Die mist begon al, zo schrijft hij in zijn laatste boek, in Zeist. ‘En niet zo een beetje ook. Even leek het er op dat hij zou optrekken, maar hij kwam in nog heviger mate terug.’ Hoewel het niet voor iedereen een verrassing was, maakte dat die Europa Cup 1-wedstrijd extra legendarisch, naast de 5-1 walk-over van de Amsterdammers. En dus voldoende reden voor het tv-programma Andere Tijden donderdagavond om er op terug te komen. De opnames met de oud-Ajacieden waren in dat Olympisch Stadion, de plek van veertig jaar geleden dus. En ik was erbij, samen met mijn fototoestel!

Maar zou die wedstrijd niet worden afgelast, vroeg Salo Muller zich bezorgd af in de bus van Zeist naar Amsterdam. ‘Scheidsrechter Leo Horn ging zich ermee bemoeien. Hij was de man die de buitenlandse scheidsrechters opving en voor de dagen dat ze in Amsterdam verbleven begeleidde. Horn ging naar zijn collega Antonio Sbadella toe. Er ontstond een levendige discussie tussen de beide heren. Horn had mij gevraagd even mee te gaan, omdat Sbadella last van zijn schouder zou hebben. “Als je vanaf de middenstip de beide doelen kunt zien, dan kan er gespeeld worden. Geen gezeur verder.” De Italiaan stemde ermee in. Hij wilde bovendien zo vlug mogelijk weer naar huis want hij vond het maar koud in Amsterdam.’

Dat was dus geregeld, mede met dank aan de gouden handjes van de fysiotherapeut. Ajax kon aantreden tegen Liverpool, in 1966 kampioen van Engeland. Dat land was net in die zomer ook nog eens wereldkampioen geworden, dus speelde Ajax toen tegen de absolute wereldtop. Op enkele uitzonderingen na had het Nederlandse clubvoetbal nog weinig gepresteerd op Europees niveau, dus werd er niet veel verwacht van deze wedstrijd.

Dat er zes keer werd gescoord, waarvan Ajax vijf keer, was daarom een enorme sensatie. Alleen heeft bijna niemand van de toeschouwers die avond kunnen zien wat er nou werkelijk op het veld gebeurde. Als er werd gescoord, ging er een gejuich op in het nabij gelegen vak, waarna de rest van het Olympisch Stadion pas doorhad dat er weer een doelpunt was gevallen.

Mist is clichémoment

Lastig dus, zo weinig zicht. Maar Muller haalde – clichémoment! – uit dit nadeel zijn voordeel. In zijn boek staat dat hij in de tweede helft steeds meer blessurebehandelingen moest toepassen, omdat die akelige Engelsen uit frustratie schopten naar alles wat Amsterdams was. ‘Ik werd steeds weer het veld ingeroepen, ik geloof nog altijd dat het een paar keer niet eens is opgevallen dat ik daar maar het veld in ben gerend.’

De scheids had dus niet eens door dat tijdens de wedstrijd een Ajacied aan zijn verwondingen werd behandeld door Muller! Alhoewel: Sbadella was net voor die wedstrijd nog goed behandeld door Muller, dus die had nog wat goed te maken.

En het werd dus 5-1 in wat we nu kennen als de Mistwedstrijd. Andere Tijden heeft een bijzondere uitzending hiervan gemaakt, die komende donderdag wordt uitgezonden op Nederland 2 vanaf 20.55 uur. De herhaling is dinsdagmiddag op Nederland 2.